Jihokorejský herec známý z oscarového filmu Parazit byl nalezen v autě mrtvý

ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
27. 12. 2023 10:38
Jihokorejský herec I Sun-kjon, kterého proslavila role v oscarovém snímku Parazit a jenž byl poslední dobou vyšetřován kvůli možnému užívání drog, byl tuto středu nalezen mrtvý v zaparkovaném autě v severní části metropole Soulu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní úřady.
I Sun-kjon a Jo Yeo-jeong jako manželé Parkovi ve filmu Parazit.
I Sun-kjon a Jo Yeo-jeong jako manželé Parkovi ve filmu Parazit. | Foto: Aerofilms

Policie v Soulu o úmrtí neposkytla podrobnosti. Podle jihokorejské agentury Jonhap a místních médií ale rodina informovala úřady, že herce pohřešuje a že doma zanechal zprávu naznačující úmysl spáchat sebevraždu. Policie proto po osmačtyřicetiletém muži začala pátrat.

I Sun-kjon, v anglické transkripci Lee Sun-kyun, ztvárnil jednu z hlavních rolí v Parazitovi, který roku 2020 získal čtyři ceny Oscar včetně té pro nejlepší film. Šlo o první neanglicky mluvený snímek v historii prestižních amerických sošek, jenž na hlavní cenu dosáhl.

Sociální satira vypráví o čtyřčlenné rodině, která se rozhodne infiltrovat do domácnosti bohatého byznysmena. I Sun-kjon zpodobnil právě hlavu majetné familie. Před kamerou se herec jinak pohyboval od roku 2001, kdy debutoval v televizním sitcomu. Loni byl za roli ve thrilleru Doktor Mozek nominován na mezinárodní cenu Emmy pro nejlepšího herce.

Od října policie vyšetřovala I Sun-kjona kvůli podezření z nelegálního užívání drog v bytě, kam přišel s barovou hosteskou. Herec tvrdil, že byl oklamán a netušil, jakou látku bere. Společnici a další dva lidi obvinil z vydírání a zažaloval je.

Vyšetřování herce, který byl ženatý a měl dva malé syny, vzbudilo velký zájem bulvárních médií. Podle britského deníku Guardian policie celebritu vyslýchala třikrát, jednou po dobu 19 hodin. "Upřímně se omlouvám za to, kolik lidí jsem zklamal, když jsem se zúčastnil tak politováníhodné události," řekl herec před jedním z výslechů. Několikrát se uklonil a omluvil fanouškům i rodině za to, jakou jim tím způsobil bolest, popisuje agentura AP.

Jižní Korea tvrdě postihuje užívání drog, lidé za ně mohou dostat od půl roku ve vězení až po vysoké tresty jako 14 let za mřížemi pro dealery. Země má ale také dlouhodobě vysokou míru sebevražd. Ty spáchala spousta tamních celebrit, včetně hvězd hudebního žánru k-pop, předních politiků či vysokých manažerů. K mnoha těmto incidentům dle expertů přispěly urážlivé komentáře na sociálních sítích a kyberšikana.

Video: Recenze filmu Parazit

Filmový kritik Kamil Fila roku 2019 zrecenzoval Parazita z karlovarského festivalu. "V Cannes vyhrál zaslouženě," řekl. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy