Židovskou dívku Amy Winehouse pozná po Londýnu i Vídeň

Kultura Kultura
6. 3. 2014 9:05
Výstava ve Vídni nabízí nevšední portrét zpěvačky, která zemřela v červenci 2011. K vidění je pověstná kytara, kolekce vinylů, kufr rodinných fotografií, nezaměnitelné koncertní outfity.
Amy Winehouse.
Amy Winehouse. | Foto: Aktuálně.cz

Vídeň - Amy zpěvačka, Amy sběratelka, Amy nadšená pro módu a především Amy židovka. Ve vídeňském Židovském muzeu začne výstava Amy Winehouse: A Family Portrait, unikátní obraz hvězdy pyšné na své židovské kořeny.

„Nakonec, když všechno vezmu v úvahu, jsem židovská dívka,“ prohlásila soulová ikona.

Její původ však zůstával spíše v pozadí všemožných bulvárních informací o jejím životě. Na svou londýnsko-židovskou identitu přitom byla zpěvačka hrdá, jak se pokusil v instalaci vyzdvihnout Alex Winehouse, Amyin bratr a spolukurátor výstavy. Ve spolupráci s londýnským Židovským muzeem a svou ženou Rivou připravili „tak trochu jiný portrét“ Amy Jade Winehouse, pronásledované hvězdy, kterou popsal jako "prostě malé židovské děcko ze severního Londýna s velkým talentem".

V době, kdy zemřela, byla Winehouse postavou, jejíž neustálé bitvy s alkoholem a drogami občas zastínily její hudební talent. Výstava ovšem ukazuje, že bývala také mladou ženou, která milovala muziku, Londýn a svou rodinu.

"Je to příběh, který lidé o Amy většinou neznají, její rodinný příběh," řekla ředitelka londýnského Židovského muzea Abigail Morris. "Nesmíme zapomínat, že za vším tím mediálním humbukem byl taky normální člověk."

Foto: Shutterstock

Winehouse pocházela z rodiny úzce spjaté s jejími židovskými kořeny a londýnské muzeum, v němž si výstava odbyla loni v létě premiéru, stojí ve čtvrti Camden, kde zpěvačka prožila většinu svého dospělého života. Tam hrála a zpívala, brouzdala po secondhandech s hudebninami a popíjela v hospodách. A tam také v červenci 2011 byla nalezena mrtvá poté, co se nešťastnou náhodou otrávila kombinací léků a alkoholu.

Výstava, která ukazuje mimo jiné i pověstnou kytaru, kolekci vinylů, kufr rodinných fotografií, nezaměnitelné koncertní outfity a další předměty z Amyina apartmánu, potrvá ve vídeňském Museum Judenplatz od 11. března do 20. srpna 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy