Winehouse napsala písně na celé album; nahrála jen dvě

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 11. 2011 12:43
V prosinci vyjdou na posmrtné kompilaci Lioness.
Foto: Aktuálně.cz

New York - Britská soul jazzová zpěvačka Amy Winehouseová chtěla své třetí studiové album sestavit jen z vlastních nových originálů. Stihla z nich však nahrát jen dvě písně, které se nyní objeví na posmrtném kompilačním albu Lioness: Hidden Treasures. To má vyjít ve Velké Británii 5. prosince u vydavatelství Island Records a o den později ve Spojených státech.

Soulová zpěvačka zemřela ve svém domě v Londýně v létě na otravu alkoholem v pouhých 27 letech. Podle koronera měla v době smrti v krvi 4,16 promile alkoholu; což bylo také příčinou úmrtí. Zpěvačka měla problémy s alkoholem a drogami několik let.

Foto: Lioness Records

"Věnovala hudbě spoustu času a ve všech jejích písních je něco autobiografického - takže si musela něco prožít, pak se z toho dostat a pak to zpětně analyzovat, aby o tom mohla napsat," říká Salaam Remi, jenž produkoval zpěvaččina alba Frank a Back to Black.

Jako skladatelka prý byla perfekcionistkou. Napsala si sama všechny písně, které se měly objevit na třetím albu, navrhla i názvy. S vydáním nového materiálu ale nespěchala. Chtěla nejdřív nahrát jazzové album se "superskupinou", která by zahrnovala například amerického hudebníka Questlove z The Roots.

Zpěvačka na sebe upozornila hned debutovým albem Frank z roku 2003 a rychle si získala jak kritiku, tak fanoušky. Následným retro soulovým Back To Black z roku 2006 se stala jednou z nejžádanějších zpěvaček.

Nahrávky kombinující dřevní soul, jazz a blues s popem se prodalo po celém světě přes 13 milionů kusů a zpěvačka za ni v roce 2008 získala pět Grammy. K cestě za oceán už ale nedostala víza a gramofonky symbolicky přijímala přes telemost do Británie. Díky extravagantnímu stylu se brzy stala i módní ikonou.

Čtěte také:
Příčinou úmrtí Amy Winehouse byl podle soudu alkohol
Amy Winehouse zpívá na internetu svou labutí píseň

Chystaná kolekce dvanácti písní obsahuje starší, doposud nikdy nevydané skladby, alternativní verze již existujících písní a ony dvě kompozice, které zpěvačka připravovala pro novou desku. Podle magazínu Billboard nesou názvy Between the Cheats a Like Smoke. Z nevydaných skladeb tu bude kupříkladu Our Day Will Come; ta vznikla v květnu 2002 a měla se objevit na debutu Frank. Nyní se song dočkal videa, které používá záběry ze zpěvaččina života.

Foto: Sony Music

Zazní tu i některé známé hity v novém aranžmá - například jazzová klasika Body and Soul, kterou Winehouse zpívá jako duet s Tonym Bennettem. Píseň vyšla na zpěvákově desce coververzí a spoluprací a byla to vůbec poslední nahrávka, kterou zpěvačka za svého života natočila.

Její výběrovou desku sestavil její dlouhodobý hudební spolupracovník Mark Ronson společně s rodinou zesnulé zpěvačky a zmíněným Remim. "Pokud by rodina cítila, že album nemá takovou úroveň jako předchozí, nikdy bychom nesouhlasili s tím, aby bylo vydáno," řekl otec zpěvačky Mitch Winehouse. "Věříme, že album bude dobrou poctou jejímu hudebnímu odkazu." 

Podle listu The Sun bude jedna libra (28 korun) z každé prodané desky věnována na chartitativní organizaci Winehouse Foundation, která bojuje za zdravější a spokojenější život pro mladé; tu otec Winehouse založil ve jménu své dcery. 

Amy Winehouse patřila mezi nejúspěšnější interpretky nulté dekády, stejně jako hity Rehab či You Know I'm No Good ji ale proslavily skandály spojené s životním stylem. Předčasnou smrtí se určitě zařadí do panteonu hudebních ikon, na jejichž krátkou a hvězdnou kariéru se bude dlouho vzpomínat.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy