United Islands se blíží do Kinského zahrady. Má už 320 tisíc

Kultura Kultura
5. 5. 2014 17:33
Festival United Islands of Prague usiluje ve sbírce na crowdfundingovém portálu HitHit.cz o rekordní částku 1,6 milionu korun. Láká fanoušky na exkluzivní odměny.
Ella Eyre má být hlavní hvězdou United Islands of Prague.
Ella Eyre má být hlavní hvězdou United Islands of Prague. | Foto: United Islands

Praha - Festival United Islands of Prague se stal už nyní dvacet dnů před koncem sbírky na HitHit.cz nejúspěšnějším sběratelem finančních prostředků od fanoušků na tomto crowdfundingovém portálu.

Právě příznivci festivalu totiž letos rozhodnou o umístění dvou hlavních stagí resp. jejich přestěhování ze Střeleckého ostrova do Kinského zahrady. K tomu však pořadatelé festivalu potřebují získat 1,6 milionu korun. O tak vysokou částku se ještě v Česku prostřednictvím crowdfundingu nikdo nepokusil.

Podívejte se na spot propagující sbírku na HihHit.cz.
Podívejte se na spot propagující sbírku na HihHit.cz.

Zatím se povedlo vybrat zhruba 320 tisíc korun, tedy pětinu požadované částky. „Prvenství zatím držel Xavier Baumaxa s vybranými 303 tisíci. Ze zkušeností z minulosti víme, že tempo sbírky stoupá spolu s blížícím se koncem, proto vybraných dvacet procent, když zbývá ještě dvacet dní do konce, slibuje úspěch. Pravidla crowdfundingu jsou ale přísná. Pokud by se požadovaná částka nevybrala, peníze United Islands nedostanou a vrací se přispěvatelům zpět na účet,“ říká zakladatel serveru HitHit Pavel Eichler.

Struna od Trenta Reznora

Sbírka poběží do 25. května. Už stokorunový příspěvek zajístí dárci vstupenku na dvoudenní program v Kinského zahradě, kterou pořadatelé plánují v předprodeji prodávat za 250 korun. Se zvyšující se částkou příspěvku se násobí i možnost odměny. V nabídce je celá čada balíčků, například pro rodiny s dětmi, pro páry, pro festivalové nadšence (s nezbytnostmi jako špunty do uší, deka, frisbee a dalšími proprietami). Pro fanoušky blues je připraven balíček se vstupenkou na Kenny Wayne Shapherda, který zahraje 18. května v Lucerna baru. Warm-up set zase obsahuje lístek na WhoMadeWho, jež vystoupí 16. května v Paláci Akropolis. Novinkou jsou i exkluzivní odměny – struna Trenta Reznora z koncertu Nine Inch Nails, který se uskutečnil v roce 2007 v Praze nebo podepsaný vinyl Kraak & Smaak.

"Věříme, že se částku podaří vybrat. Pokud ne, otevřeli bychom Kinského zahradu s tím, že by byla na rozdíl od zbytku festivalu zpoplatněna. Možná varianta je také, že bychom hlavní hvězdy umístili na standardní lokace a Kinského zahradu bychom si nechali jako plán do následujících let," řekl producent festivalu Martin Voňka.

United Islands přišel s myšlenkou rozšíření do Kinského zahrady už loni, ovšem situaci zkomplikovaly povodně, a tak se celá přehlídka nakonec přesunula do parku Ladronka.

"Prostor Kinského zahrady nám umožní nabídnout lepší úroveň služeb pro naše diváky, včetně širokého servisu například i pro rodiny s dětmi, bezbariérový vstup i nové možnosti pro doprovodný program. Stále však budou zdarma i ostatní scény na Petříně, Kampě, Střeleckém ostrově, Žofíně a ve všech klubech v rámci Klubové noci," říká Voňka.

Na co peníze pořadatelé použijí? "Zaplatíme z nich technické zajištění dvou hlavních scén v Kinského zahradě, zázemí pro diváky, účinkující i personál. Rovněž bude ze sbírky financována část hudebního i nehudebního programu," dodává producent festivalu.

Hlavní hvězda? Ella Eyre

United Islands of Prague se letos uskuteční 20. a 21. června.

Anketa BBC Sound of 2014 usoudila, že trend pop-soulu, by měl být ještě minimálně letos udržen při životě. Šanci vydělat na tom tak dostane zpěvačka Ella Eyre, která se pokusí být další ženou s komerčním potenciálem Adele. Uvidíme, zda zvládne více než pobavit několika hity na jedno použití. Vyloučit to nyní, by bylo netaktní. Každopádně: pokud budete chtít být v roce 2014 ,,in," její jméno registrujte.
Anketa BBC Sound of 2014 usoudila, že trend pop-soulu, by měl být ještě minimálně letos udržen při životě. Šanci vydělat na tom tak dostane zpěvačka Ella Eyre, která se pokusí být další ženou s komerčním potenciálem Adele. Uvidíme, zda zvládne více než pobavit několika hity na jedno použití. Vyloučit to nyní, by bylo netaktní. Každopádně: pokud budete chtít být v roce 2014 ,,in," její jméno registrujte. | Video: youtube.com

Jeho zřejmě největší hvězdou bude dvacetiletá Londýňanka Ella Eyre, která patří mezi největší britské objevy poslední doby, o čemž svědčí i její letošní nominace v prorocké anketě BBC Sound of... Kritici ji označují jako následnici Adele či Emeli Sandé. Ostatně stejně jako první jmenovaná nebo i další ostrovní hvězda James Blake je Eyre produktem umělecké školy BRIT School ve čtvrti Croydon. Loni se blýskla jako vokalistka hitu skupiny Rudimental Waiting All Night, který dokonce doputoval na číslo jedna britského žebříčku. Hostovala také na deskách hitmakera Naughty Boy a rappera Tinie Tempah a její debutový singl Deeper se v prosinci probojoval do první stovky singlové hitparády.

Mezi potvrzenými hvězdami a objevy festivalu jsou také srbský projekt Repetitor, britští Childhood, nizozemští When We Were Wild a bulharská rapperka Dena. Z domácí scény potom Ohm Square, Nylon Jail, Voila!, Ille či Never Sol.

"Objevům české scény je nově věnován dokonce program celé jedné stage. Check the Czech představí například Mayen, Katarzia nebo The Finally. Objevování nových jmen a trendů je ale filozofií celého festivalu, takže zajímavými novými jmény se hemží i program ostatních pódií," uvedla dramaturgyně programu Barbora Šubrtová.

 

Právě se děje

Další zprávy