United Island přiveze Ellu Eyre, podle BBC novou Adele

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 4. 2014 14:23
Festival United Islands of Prague rozjel na HitHit.cz velkou sbírku, v níž fanoušci rozhodnou, kde bude letos hlavní stage.
Ella Eyre míří do Prahy na United Islands.
Ella Eyre míří do Prahy na United Islands. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dvacetiletá zpěvačka Ella Eyre, která patří mezi největší britské objevy poslední doby, bude mezi hvězdami festivalu United Islands of Prague, který se uskuteční 20. a 21. června na Střeleckém ostrově, Kampě, Petříně, Žofíně a na Újezdě. O umístění hlavní scény rozhodnou lidé prostřednictvím sbírky HitHit.cz.

Londýňanku Ellu Eyre letos nominovala mezi naděje britského popu prorocká anketa BBC Sound of... jako následnici Adele či Emeli Sandé. Ostatně stejně jako první jmenovaná nebo i další ostrovní hvězda James Blake je Eyre produktem umělecké školy BRIT School ve čtvrti Croydon.

Poslechněte si zatím největší hit Elly Eyre Deeper.
Poslechněte si zatím největší hit Elly Eyre Deeper.

Vloni se blýskla jako vokalistka na hitu skupiny Rudimental Waiting All Night, který dokonce doputoval na číslo jedna britského žebříčku. Hostovala také na deskách hitmakera Naughty Boy a rappera Tinie Tempah a její debutový singl Deeper se v prosinci probojoval do první stovky singlové hitparády.

Sbírka na stage v zahradě

Pořadatelé chtějí přestěhovat hlavní scénu ze Střeleckého ostrova do Kinského zahrady. K tomu však potřebují získat 1,6 milionu korun prostřednictvím sbírky HitHit.cz. Jde o rekordní částku, o kterou se kdy kdo v tuzemsku pomocí crowdfundingu pokusil. Sbírka pro podporu festivalu poběží od 14. dubna do 25. května.

Foto: I. Prokop

"Věříme, že se částku podaří vybrat. Pokud ne, otevřeli bychom Kinského zahradu s tím, že by byla na rozdíl od zbytku festivalu zpoplatněna. Možná varianta je také, že bychom hlavní hvězdy umístili na standardní lokace a Kinského zahradu bychom si nechali jako plán do následujících let," řekl producent festivalu Martin Voňka.

Nejnižší výše příspěvku na HitHit.cz je 100 korun. Za tuto částku získá příznivec festivalu vstupenku na dvoudenní program v Kinského zahradě s největšími hvězdami Eyre a jihoamerickou kapelou Bajofondo. Vyšší příspěvky přinesou různé odměny.

Bulharská i srbská hudba

Dalšími potvrzenými hvězdami a objevy festivalu budou také srbský projekt Repetitor, britští Childhood, nizozemští When We Were Wild a bulharská rapperka Dena. Z domácí scény potom Ohm Square, Nylon Jail, Voila!, Ille či Never Sol.

"Objevům české scény je nově věnován dokonce program celé jedné stage. Check the Czech představí například Mayen, Katarzia nebo The Finally. Objevování nových jmen a trendů je ale filozofií celého festivalu, takže zajímavými novými jmény se hemží i program ostatních pódií," uvedla dramaturgyně festivalu Barbora Šubrtová.

Loňský United Islands of Prague se konal v pražském parku Ladronka. Jeho vrcholem byl koncert amerického pop-soulového zpěváka Aloe Blacca. Vystoupilo celkem 195 hudebních projektů na sedmi venkovních scénách a v devíti klubech. Podle pořadatelů přišlo na šedesát tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy