The Young Gods do Meetfactory nepřijedou, nejsou všichni očkovaní

Kultura Kultura
Aktualizováno 9. 9. 2021 18:00
Izraelský rocker Dudu Tassa nebo etiopská soulová zpěvačka Eténèsh Wassieová vystoupí tento pátek v pražské Meetfactory. Akci ke svému výročí pořádá agentura Rachot, která stojí mimo jiné za festivalem Respect.
The Young Gods nakonec nepřijedou.
The Young Gods nakonec nepřijedou. | Foto: Mehdi Benkler

Program měl být původně dvoudenní a vyvrcholit sobotním vystoupením švýcarských industriálních rockerů The Young Gods, kteří hodlali uvést slavnou skladbu In C od Terryho Rileyho. Dva dny před koncertem ale kapela odřekla účast, kvůli čemuž pořadatelé zrušili celý sobotní program.

"Jsme smutní, že jsme museli zrušit sobotní koncert v Praze kvůli obavám z nemoci covid-19. Naše země, Švýcarsko, se vrátilo do rudé cestovní zóny, a ne všichni jsme naočkovaní," vzkázali hudebníci.

Pořadatelé na akci prodávali pouze dvoudenní vstupenky, ty lze prostřednictvím webu GoOut vrátit nejpozději do 30. září. "Pokud vstupenku nevrátíte v předprodeji, můžete ji použít na pátečním koncertě. Na místě budou v prodeji jednodenní vstupenky za 350 korun. Doporučujeme vstupenky vrátit v předprodeji a na místě si koupit novou. Na místě vám bohužel nevrátíme 200 korun z původní dvoudenní vstupenky," uvádějí organizátoři.

Hvězdou pátečních oslav v Meetfactory bude čtyřiačtyřicetiletý izraelský písničkář a rocker Dudu Tassa, který se narodil do židovské rodiny iráckého původu. S kapelou The Kuwaitis hrává v moderním aranžmá staré irácké písně, jež složil jeho dědeček Daoud Al-Kuwaity s bratrem Salehem na dvoře iráckého krále Faisala.

Vnuk se kvůli repertoáru naučil arabsky a rockové obsazení rozšířil o housle, violoncello a arabskou citeru. Jako předskokana si ho roku 2017 na americké turné vybrali Radiohead, v Česku už účinkoval na festivalech Respect nebo Colours of Ostrava.

Prvním pátečním účinkujícím bude osmašedesátiletý francouzský skladatel experimentální hudby a stavitel nástrojů Pierre Bastien, jehož vizuálně ojedinělé performance leží na pomezí hudby, výtvarného umění a sci-fi.

V pátek zazpívá ještě padesátiletá Etiopanka Eténèsh Wassiéová, kterou ovlivnila západní avantgarda a jež doplňuje prvky tamního specifického soulu o kytaru a kontrabas.

"Kytara střídá freejazzové polohy s minimalistickými figurami, kontrabas hraný smyčcem evokuje etiopské housle massengo, klíčový nástroj nomádských trubadurů azmari, z jejichž improvizací zpěvačka vychází," uvádějí pořadatelé.

Akcí s ročním zpožděním oslaví 30. výročí agentura Rachot, která v Česku od 90. let minulého století pořádá festival etnické hudby Respect a koncerty v sálech jako Palác Akropolis. Zaměřuje se na alternativu a zejména hudbu z různých částí světa.

Videoklip Dudu Tassy & The Kuwaitis ke skladbě Al Hilwa W'al Murra má na YouTube přes 200 tisíc zhlédnutí. | Video: Dudu Tassa & The Kuwaitis

Jedním z cílů pořadatele Borka Holečka je přispět k lepšímu poznání odlišných kultur, hudebních tradic a uměleckých směrů stojících mimo západní mainstream.

Holeček přichystal první ročník festivalu Respect na Pražském hradě roku 1998 s přímluvou tehdejšího prezidenta Václava Havla a jeho kancléře Karla Schwarzenberga.

Zatím poslední ročník Respectu se konal poslední srpnový víkend na Rohanském ostrově. Páteční oslava v Meetfactory musela být kvůli koronaviru odložena, s odstupem tak nakonec připomíná již 31 let existence Rachotu.

Ten do konce roku chystá ještě víc než 20 koncertů, přijedou například písničkářka Sophie Hungerová, trumpetista Erik Truffaz, britští jazzoví Gogo Penguin, krautrocková sestava Faust, baskytaristka Ida Nielsenová proslavená spoluprací s hudebníkem Princem nebo klavírista Tigran Hamasyan.

 

Právě se děje

Další zprávy