Na Eurovizi se nedařilo Kabátu, Bártové ani Gipsy.cz. Jako první Čech zde roku 1968 zpíval Gott

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 5. 2018 7:00
V písňové soutěži Eurovision Song Contest, která se snaží oslavovat evropskou integraci, v minulosti uspěla skupina Abba nebo zpěvačka Céline Dion. Kláním známým pod zkratkou Eurovize ale také prošly stovky interpretů, kteří v branži nikdy neprorazili. Rovněž v Česku má Eurovize rozporuplnou pověst. Hudební novináři opakovaně kritizují kvalitu vystoupení nebo upozorňují na částečně divácký způsob hlasování, kdy se některé bloky zemí navzájem podporují a snadno vytěsní účastníky z menších zemí. Místo o volbu nejlepšího tak často jde o "mezistátní" zápas. Připomeňte si historii české účasti na Eurovizi.
Video: Mikolas Josef

Mikolas Josef, 2018

Tento týden se na Eurovizi v portugalském Lisabonu pokusí prorazit dvaadvacetiletý český zpěvák a producent Mikolas Josef. Odmalička hraje na kytaru, před třemi roky maturoval na Anglickém gymnáziu v Praze. Věnoval se mimo jiné modelingu a jako busker vystupoval po evropských městech. Dnes žije převážně ve Vídni.

Josef debutoval písní Hands Bloody a následně singly Free nebo Believe. Na Eurovizi zkusí štěstí se songem Lie To Me, s nímž uspěl v národním kole soutěže. To se v Česku konalo po deseti letech, z více než 16 tisíc hlasů jich pěvec získal přes polovinu. V semifinále Eurovize bude soutěžit toto úterý 8. května, přenos od 21 hodin vysílá ČT2. Dle sázkařů je letos Česko vedle Austrálie, Bulharska, Francie či Izraele favoritem.

"Spousta lidí do soutěže jezdí s písničkami, které napsal někdo jiný. Tohle je ale moje autorská práce a tím, že jí sám věřím, mám lidem co předat," avizuje Josef, který si k písni Lie To Me také sám natočil klip - na YouTube už ho vidělo přes 2,5 milionu lidí.

Minulou neděli zpěvák zkoušku v Lisabonu opustil s poraněním krční páteře, v další účasti mu ale nezabrání. "Pravděpodobně budeme lehce omezovat akrobatické prvky jeho pódiové prezentace," naznačil kreativní producent České televize Jan Potměšil.

Počátek minulého měsíce Mikolas Josef v německém Mnichově podepsal kontrakt s hudebním vydavatelstvím RCA Records, jednou z dceřiných společností Sony Music. "Po osmi letech nezávislé práce jsem právě podepsal celosvětový kontrakt na nahrávání se Sony/RCA! Moc děkuji všem, kteří mi to umožnili, nemám slov," napsal zpěvák anglicky na Instagramu.

 

Právě se děje

Další zprávy