Na Eurovizi se nedařilo Kabátu, Bártové ani Gipsy.cz. Jako první Čech zde roku 1968 zpíval Gott

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 5. 2018 7:00
V písňové soutěži Eurovision Song Contest, která se snaží oslavovat evropskou integraci, v minulosti uspěla skupina Abba nebo zpěvačka Céline Dion. Kláním známým pod zkratkou Eurovize ale také prošly stovky interpretů, kteří v branži nikdy neprorazili. Rovněž v Česku má Eurovize rozporuplnou pověst. Hudební novináři opakovaně kritizují kvalitu vystoupení nebo upozorňují na částečně divácký způsob hlasování, kdy se některé bloky zemí navzájem podporují a snadno vytěsní účastníky z menších zemí. Místo o volbu nejlepšího tak často jde o "mezistátní" zápas. Připomeňte si historii české účasti na Eurovizi.
Video: Eurovision Song Contest

Marta Jandová a Václav Noid Bárta, 2015

Znovu se Česko evropského písňového klání účastnilo před třemi roky, kdy jej reprezentovalo duo Marta Jandová a Václav Noid Bárta s temnou rockovou baladou Hope Never Dies, tedy Naděje nikdy neumírá. Interpreti skončili na nepostupovém třináctém místě, jak dopředu odhadly též sázkové kanceláře.

Semifinále s českou účastí na artovém kanálu veřejnoprávní televize sledovalo 114 tisíc Čechů. "Šestnáct let jsem žila v Německu, kde na Eurosong koukají všichni, včetně nejdrsnějších rockerů, kteří si k televizi koupí basu piv. Je to pro ně velký večer, nejspíš i proto, že tuto soutěž dvakrát vyhráli," vysvětlovala Marta Jandová, proč naopak v Německu předešlé finále sledovalo několik milionů diváků.

"Eurosong je dobrá soutěž, jen u nás ještě není tak zakořeněná. Ale od kamarádů, kteří žijí v zahraničí, vím, že ji tam strašně prožívají," tvrdil také zpěvák Noid Bárta.

Ředitel programu České televize Milan Fridrich vysvětlil, proč se Česká republika do Eurovize po letech zapojila. "Bylo to rozhodnutí jiného vedení České televize. To nynější považuje soutěž za kvalitní a naši účasti nic nebrání," řekl Fridrich.

 

Právě se děje

Další zprávy