Na Eurovizi se nedařilo Kabátu, Bártové ani Gipsy.cz. Jako první Čech zde roku 1968 zpíval Gott

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 5. 2018 7:00
V písňové soutěži Eurovision Song Contest, která se snaží oslavovat evropskou integraci, v minulosti uspěla skupina Abba nebo zpěvačka Céline Dion. Kláním známým pod zkratkou Eurovize ale také prošly stovky interpretů, kteří v branži nikdy neprorazili. Rovněž v Česku má Eurovize rozporuplnou pověst. Hudební novináři opakovaně kritizují kvalitu vystoupení nebo upozorňují na částečně divácký způsob hlasování, kdy se některé bloky zemí navzájem podporují a snadno vytěsní účastníky z menších zemí. Místo o volbu nejlepšího tak často jde o "mezistátní" zápas. Připomeňte si historii české účasti na Eurovizi.
Video: Eurovision Song Contest

Gipsy.cz, 2009

Následující rok už účasti v soutěži poprvé nepředcházelo takzvané národní kolo, nýbrž Česká televize rovnou nominovala skupinu Gipsy.cz. Frontman Radoslav Banga účinkoval v kostýmu jakéhosi Supermana, který je "supergipsy", jak to popsal.

S písní Aven Romale (Rome, vpřed) však sestava v Moskvě neuspěla, neobdržela ani bod a skončila jako poslední.

"Tak nějak jsme věděli, do čeho jdeme. Věděli jsme, jak to tady chodí, ale nechtěli jsme udělat ostudu. Chtěli jsme udělat maximum a myslím, že to jsme splnili," hodnotil zpěvák Radoslav Banga. "Zaplať pánbůh můžeme mít dobrý pocit, že jsme nic neodflákli," dodal houslista Vojta Lavička.

V létě téhož roku Česká televize oznámila, že se následujících ročníků písňové soutěže nebude účastnit kvůli nízké sledovanosti. Toto rozhodnutí kvitovali zejména hudební publicisté. "Je dobře, že konečně naší televizi došlo, že se takovéto pochybné a pofidérní atrakce dále nebude účastnit," prohlásil například Josef Rauvolf.

"Je to zábavná estráda, která většinou s kvalitou nemá nic společného. Národní poroty chtějí obvykle něco líbivého," souhlasil hudební novinář Jan Rejžek, který soutěž v Moskvě pro Českou televizi toho roku komentoval.

 

Právě se děje

Další zprávy