Na Eurovizi se nedařilo Kabátu, Bártové ani Gipsy.cz. Jako první Čech zde roku 1968 zpíval Gott

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 5. 2018 7:00
V písňové soutěži Eurovision Song Contest, která se snaží oslavovat evropskou integraci, v minulosti uspěla skupina Abba nebo zpěvačka Céline Dion. Kláním známým pod zkratkou Eurovize ale také prošly stovky interpretů, kteří v branži nikdy neprorazili. Rovněž v Česku má Eurovize rozporuplnou pověst. Hudební novináři opakovaně kritizují kvalitu vystoupení nebo upozorňují na částečně divácký způsob hlasování, kdy se některé bloky zemí navzájem podporují a snadno vytěsní účastníky z menších zemí. Místo o volbu nejlepšího tak často jde o "mezistátní" zápas. Připomeňte si historii české účasti na Eurovizi.
Video: Eurovision Song Contest

Tereza Kerndlová, 2008

Štěstí neměla ani druhá česká reprezentantka, zpěvačka Tereza Kerndlová, s písní Have Some Fun. Někdejší členka tria Black Milk, jinak dcera zpěváka Ladi Kerndla, přišla na pódium v krátkých stříbrných minišatech, její vystoupení s dýdžejem doprovázely polonahé tanečnice i pyroefekty.

"Pověstná krása českých žen a dívek se tady díky Tereze řeší snad v každých místních novinách. Všude se píše, že má naše zástupkyně nejhezčí nohy a postavu a že jsme nejkrásnější delegace. Kdyby byla Eurovize soutěží krásy, tak asi vyhrajeme," odhadovala vedoucí tehdejší české delegace Kateřina Bílá.

Kerndlová v hlasování zahraničních diváků v srbském Bělehradu získala jen devět bodů. Skončila na předposledním, osmnáctém místě.

Neúspěch české pěvkyně dopředu prorokovala skandinávská on-line sázková kancelář Unibet, česká Fortuna či Sazka sázky ani nevypsaly, zájem by prý byl minimální. Přesto pokus Kerndlové o postup do finále na kanálu ČT1 sledovalo přes půl milionu lidí, jen o necelých 60 tisíc méně, než tomu bylo rok předtím při účasti Kabátu.

 

Právě se děje

Další zprávy