Na cenách Anděl posmrtně uspěl Žbirka, Svěráka uvedl do síně slávy prezident Pavel

Kultura Kultura
15. 4. 2023 23:12
Za posmrtně vydané album Posledné veci, které v mnoha ohledech vybočuje z jeho tvorby a dokončit ho za něj musel syn, získal čtyři ceny Anděl zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Zemřel předloni ve věku 69 let. Tuto sobotu se okolo jeho památky točilo předávání nejznámějších hudebních cen na pražském Výstavišti. K vrcholům večera patřilo, když do síně slávy prezident Petr Pavel uvedl Zdeňka Svěráka.
Videoklip ke skladbě Yr Body od Lazer Vikinga. | Video: Lazer Viking

Nejlepší klip

Sošku za nejlepší klip získal pražský hudebník Lazer Viking alias Jakub Kaifosz za video k písni Yr Body režisérky Jay Walker. Nejdříve předstíral, že začíná číst z moderátorovy telenápovědy, čímž rozesmál sál. "Jsem hrozně rád, že tu mohu stát s mým nejlepším kámošem a nejlepší režisérkou Jay," řekl, načež na pódiu přivítal i vlastní matku, Zuzanu Kaifoszovou.

"V tomhle sále věřím, že si třeba čtyřicet padesát procent lidí v tuhle chvíli říká: Kdo to je? A u televizních obrazovek ještě daleko víc," pokračoval Lazer Viking. "Jsem hrozně rád, že mám tu šanci před vámi všemi stát. Je úplně jedno, jestli o vás, nebo o mně, někdo ví, kdo jsme. Pokud děláme to, co děláme, tak, jak chceme, aniž bychom přemýšleli nad tím, abychom to udělali tak, aby náhodou někdo potom věděl, kdo jsme," dodal složitě.

 

Právě se děje

Další zprávy