Na cenách Anděl posmrtně uspěl Žbirka, Svěráka uvedl do síně slávy prezident Pavel

Kultura Kultura
15. 4. 2023 23:12
Za posmrtně vydané album Posledné veci, které v mnoha ohledech vybočuje z jeho tvorby a dokončit ho za něj musel syn, získal čtyři ceny Anděl zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Zemřel předloni ve věku 69 let. Tuto sobotu se okolo jeho památky točilo předávání nejznámějších hudebních cen na pražském Výstavišti. K vrcholům večera patřilo, když do síně slávy prezident Petr Pavel uvedl Zdeňka Svěráka.
Hudebník David Žbirka.
Hudebník David Žbirka. | Foto: ČTK

Čtyři ceny Anděl pro Žbirku

Miro Žbirka posmrtně uspěl s nahrávkou, kterou za něj dokončil syn David, známý z kapely Sunnbrella. Vokály nahrál zpěvák doma v pražských Strašnicích, jinak deska vznikala v londýnských studiích. Na sobotním ceremoniálu postupně získala ceny pro nejlepší slovenské album, sólového interpreta a album roku, přičemž skladbou roku se stal singl Nejsi sám. "Nejsi sám / Můj maják v moři zla ve vlnách rozeznáš," zpívají v tomto mezigeneračním duetu Miro Žbirka s Davidem Žbirkou. Ten song naživo uvedl na Výstavišti. Mekyho hlas zněl z playbacku, vlastní part David Žbirka zazpíval na místě. Doprovodila ho pětičlenná kapela včetně baskytaristy Kryštofa Maška ze sestavy Vypsaná fiXa.

Ceny za album Posledné veci přebíral David Žbirka s vdovou Kateřinou Žbirkovou. "Nevím vůbec, co mám říct, na mě to dolehlo," řekla poprvé Žbirková a poděkovala všem, na koho si vzpomněla. Když se na pódium vracela poněkolikáté, už přiznávala, že jí došla slova.

"Fakt nevím, co mám říkat. Když tu byl ten singl Nejsi sám - to vyšlo zrovna v den, kdy jsme si všichni přáli, aby Ukrajina nebyla sama. Takže to bylo takové Mekyho poselství. Meky, děkujeme. A jedno další poselství tady nechám Martě, která s ním dvacet let zpívala," řekla Žbirková, načež předala prostor zpěvákově dlouholeté vokalistce. "Meky mě na každém koncertu uváděl jako velice nervózní zpěvačku. Zpívala jsem s ním dvacet let píseň Co bolí, to přebolí. A on si vždy přál, aby přežily jeho songy. To se děje. Meky navěky," doplnila vokalistka.

 

Právě se děje

Další zprávy