Skupina Jefferson Airplane osiřela. Zemřel také druhý zakladatel, zpěvák Marty Balin

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
29. 9. 2018 3:22
Z původní sestavy rockové skupiny Jefferson Airplane už žijí jen zpěvačka Grace Slicková a kytarista Jorma Kaukonen. Zpěvák a autor písní Marty Balin zesnul předevčírem.
Marty Balin je na snímku z předloňského udílení cen Grammy.
Marty Balin je na snímku z předloňského udílení cen Grammy. | Foto: ČTK/AP

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel Marty Balin, spoluzakladatel slavné kapely Jefferson Airplane. V noci na sobotu o tom informovaly časopisy Rolling Stone a Variety.

Kytarista a zpěvák, který u zrodu psychedelické rockové skupiny stál v americkém San Francisku roku 1965, zesnul již ve čtvrtek. Informaci potvrdila Balinova mluvčí, příčina úmrtí není známa.

Svému někdejšímu spoluhráči na Facebooku vzdala hold skupina Jefferson Starship, v níž účinkovali bývalí členové Jefferson Airplane. "S těžkým srdcem se dozvídáme o odchodu Martyho Balina. Byl opravdovým talentem a inspirací pro mnohé. Vyjadřujeme hlobokou soustrast jeho rodině i přátelům," uvedla skupina.

Balin s kytaristou Paulem Kantnerem založili Jefferson Airplane v polovině 60. let, debutové album Jefferson Airplane Takes Off vydali roku 1966. Kantner zemřel předloni.

Skupina, jejíž největší hity Somebody to Love nebo White Rabbit zpívala Grace Slicková, roku 1969 vystoupila na festivalu ve Woodstocku, kde účinkovala druhý den, v neděli ráno.

V dokumentárním filmu Gimme Shelter o nechvalně proslulém koncertu Rolling Stones v Altamontu v prosinci 1969 je pro změnu zachycena scéna, kde členové motorkářského gangu Hell's Angels udeří Martyho Balina do obličeje.

"To byla doba kokainu. Všichni na něm jeli. I lidi, se kterými jste spolupracovali, na vás zničehonic ječeli. Bylo to intenzivní. A Airplane na tom tripu jeli taky," vzpomínal Balin ještě letos.

Jefferson Airplane byli roku 1996 uvedeni do Rockové síně slávy. Z původních nejznámějších tváří bandu dnes žijí už jen osmasedmdesátiletá Grace Slicková a sedmasedmdesátiletý kytarista Jorma Kaukonen.

Agentura AP připomíná, že Marty Balin byl také spoluvlastníkem klubu Matrix, kde v 60. letech kromě Jefferson Airplane vystupovali další umělci působící v San Francisku - členové Grateful Dead či zpěvačka Janis Joplinová.

Balinův hlas zněl v hitu Jefferson Airplane nazvaném Today. | Video: RCA Victor

Černooký muž s chlapeckou tváří Balin, rodák z města Cincinnati ve státě Ohio, byl potomkem židovských přistěhovalců Buchwaldových z východní Evropy.

Mladý Marty Balin začal studovat na Sanfranciské státní univerzitě, školu ale nedokončil a začal se věnovat hudbě. Zkušenosti sbíral na folkové scéně jako člen kvarteta Town Criers, v 60. letech též natáčel ve studiu s producentem Philem Spectorem.

O elektrickou hudbu se Balin podobně jako tisíce dalších začal zajímat poté, co zhlédl film Beatles Perný den. Skupinu Jefferson Airplane nazval částečně podle starého bluesmana Blind Lemona Jeffersona.

Na vrcholu slávy se Jefferson Airplane mohli krátce měřit s Beatles, které ostatně právě psychedelická tvorba Balinova bandu údajně volně inspirovala při nahrávání alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, píše agentura AP.

Balin byl původním zpěvákem Jefferson Airplane, jeho hlas zněl ve skladbách jako Today nebo It's No Secret, případně v politické skladbě Volunteers. Těsně před nahráváním druhého alba Surrealistic Pillow ale do kapely přišla charismatická Grace Slicková, která Balina upozadila. Ten později v rozhovorech přiznal, že na Slickovou žárlil.

"Kdykoliv jsem něco udělal, všichni mluvili jen o Grace Slickové a Airplane nebo Grace Slickové a Starship, i když v těch skladách zněl můj hlas," uvedl roku 1993 v rozhovoru pro časopis Relix. "Později už na sólové dráze se mi stávalo, že jsem něco složil, a lidi za mnou po koncertě přišli a říkali: to jsme překvapení, že zpíváte tohle, my mysleli, že to je písnička Grace Slickové," vyprávěl Balin.

Hit z éry Jefferson Airplane nazvaný Coming Back to Me takto Balin zpíval před čtyřmi lety. | Video: www.furpeaceranch.com

V 70. letech se někdejší členové Jefferson Airplane znovu dali dohromady pod názvem Jefferson Starship. Z jejich repertoáru Balin zpíval písně Miracles, With Your Love nebo Count On Me.

Později už na sólové dráze Balin slavil úspěch s hity Hearts a Atlanta Lady.

V posledních letech Marty Balin vydal alba The Greatest Love nebo Good Memories. Příležitostně též znovu vystupoval s někdejšími spoluhráči včetně kytaristy Jormi Kaukonena.

Balin byl dvakrát ženatý a měl tři děti.

 

Právě se děje

Další zprávy