Na koncert Eda Sheerana přijdou desítky tisíc lidí, pořadatelé přidávají druhý termín

Kultura Kultura
27. 9. 2018 16:51
Sedmadvacetiletý zpěvák Ed Sheeran se v Česku příští rok zdrží o den navíc. Pro velký zájem přidává ještě druhý koncert v Letňanech, vstupenky jsou již v prodeji.
Ed Sheeran je na snímku z úterního koncertu v New Yorku.
Ed Sheeran je na snímku z úterního koncertu v New Yorku. | Foto: ČTK/EMPICS/PBG

O koncert anglického zpěváka Eda Sheerana v Česku je takový zájem, že organizátoři se rozhodli přidat ještě druhý koncert. Pořadatelská agentura Charmenko CZ proto ve čtvrtek oznámila, že Sheeran se v Česku zdrží ještě druhý den a kromě 7. července vystoupí též následující den, v pondělí 8. července, rovněž v pražských Letňanech.

"Jen pár hodin po spuštění prodeje vstupenek na první ohlášený termín je jasné, že zájem fanoušků nepokryje ani kapacita letiště v Letňanech. Prodejci vstupenek bojovali s náporem desetitisíců fanoušků hned od 11 hodin, kdy byl předprodej spuštěn," vysvětluje za pořadatele Denisa Cingelová.

Vstupenky také na Sheeranův druhý koncert jsou již nyní k dispozici v sítích GoOut, Eventim a TicketPortal Slovensko, český Ticketportal je do prodeje uvede tento pátek 28. září.

Sedmadvacetiletý zpěvák Sheeran, který vystupuje sólově bez kapely, kombinuje akustický pop, folk, R&B či hip hop. V Česku vystoupil před třemi roky v pražské Tipsport areně. Atraktivitu jeho návštěvy plánované na příští rok zvyšuje fakt, že na turné Sheeran vynechá okolní státy jako Polsko nebo Slovensko.

Sheeran je čtyřnásobným držitelem Grammy, na kontě má také tři sošky Brit Awards. Obdržel Řád britského impéria, skládal songy pro kapelu One Direction či pěvkyni Taylor Swiftovou. Celosvětově prodal přes 26 milionů alb a 100 milionů singlů. Zatím vydal tři nahrávky, každou pojmenoval jiným matematickým znaménkem.

+ vyšlo roku 2011, tři roky poté následovalo album x a vloni přibylo bestsellerové ÷ nazvané znakem pro dělení. Všech dvanáct písní z něj se okamžitě dostalo do britské hitparády a společnost Official Charts Company, která žebříček sestavuje, nakonec kvůli Sheeranově úspěchu musela pozměnit pravidla.

Za nahrávku, které se dosud prodalo přes 15,5 milionu výlisků, letos Sheeran převzal Grammy pro nejlepší popové vokální album.

Na udílení cen Billboard letos Sheeran v doprovodu irské skupiny Beoga zazpíval skladbu Galway Girl. | Video: Atlantic Records

Ed Sheeran pochází z kulturní rodiny, v sedmnácti odešel do Londýna, kde začal vystupovat po klubech a kavárnách. Jezdil s kytarou od štace ke štaci a přespával na gauči u známých.

"Bylo mu jedno, pro kolik lidí a kde hraje. Vystačil si sám s kytarou a krabičkovými efekty, které mu pomocí smyček vynahrazovaly zvuk celé kapely," popsal vloni v Hospodářských novinách publicista Honza Vedral. Vzpomněl také na to, jak ještě v době Sheeranova prvního velkého hitu The A Team bylo zpěváka možné potkat v zapadlém stanu na festivalu Glastonbury, jak svým hraním baví necelou stovku diváků.

Sheeran zaznamenal úspěch díky songům na portálu YouTube, smlouvu s nahrávací společností získal poté, co jej vychválil Elton John.

Podle novináře Josefa Vlčka dnes Sheeran představuje proud světové populární hudby, která se snaží vrátit muziku tam, kde byla předtím, než hitparády zachvátil proud elektronické hudby s intenzivními beaty.

"Píše jednoduché, srozumitelné skladby, které řeší to, co zajímá člověka jeho generace. Má výrazný interpretační talent. Relativně vysoko položeným hlasem je schopen dát svým písním emoci," napsal Vlček v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy