Madball zcela dostali fanoušky

Roman Staněk
4. 11. 2005 10:06
Praha - Včera se v pražském prostoru Abaton uskutečnil koncert newyorské hard-coreové legendy Madball. Byli jsme při tom.
Newyorská kapela Madball
Newyorská kapela Madball | Foto: Aktuálně.cz

U kapel jako Madball je těžké napsat klasickou recenzi. Na skupině, která hraje po svém už 15 let jen stěží najdeme něco, čeho si ještě nikdo nevšiml, k tomu technika muzikantů je vycizelovaná k dokonalosti. Vyvstávají spíše otázky, zda muzikanty ještě baví hrát a jestli to, co předvádí, bude bavit i posluchače.

Madball se dá žánrově zařadit ke kapelám KoRn, Limp Bizkit nebo Rage Against The Machine, i když jejich styl je poněkud odlišný. Když se Madball dostávali do povědomí posluchačů v NewYorku, chodil zpěvák z Limp Bizkit Fred Durst ještě na základní školu. Proto v jeho pozdější tvorbě můžeme najít i stopy po Madball, kteří tak tvoří jakési předky těchto kapel.

Včerejší koncert začal famózně. "Jsme jedna rodina," zdůrazňoval několikrát během koncertu jako kazatel  zpěvák Freddy Cricien. "Vidím tady různé nápisy na vašich tričkách, a ty vyjadřují určité názory. Přesto jsme se tady dnes sešli všichni společně," dodal. Hutné skákavé riffy se střídaly s punkovými. "Mám rád všechnu hudbu," prohodil zpěvák Cricien mezi písničkami.

Ukázalo se, že takřka polovina ze čtyř stovek diváků, koncert Madball v Česku již někdy navštívila. Kapela hrála více než hodinu, nadšené publikum si vyžádalo ještě tři krátké přídavky.

Za zmínku stojí také předkapely. Zajímavější Since the Flood, kteří dělali předkapelu například Slipknotu nebo Slayeru, dokázali publikum pobavit. To se sice o druhém, krátkém vystoupení Sworn Enemy říct nedá, zdálo se, že se spíše jednalo o kamarádskou výpomoc ze strany Madball, nicméně i Sworn Enemy si své fanoušky v Praze jistě našli.

Madball vznikli v roce 1988 jako bokovka legendárních Agnostic Front. Zpěvák Freddy je bratrem frontmana kapely Agnostic Rogera Mireta. Na koncertech svého bratra se rozhodl, že si založí vlastní kapelu. První deska Balls of destruction vyšla již v roce 1989. Nahrávek mají celkem pět, novinka se jmenuje Legacy.

Rozhovor se Freddym Cricienem, zpěvákem Madball pro Aktuálně.cz :

A: Když jste na podiu, mluvíte často o pozitivní energii a rodině. Jak se při zpívání cítíte?

Tak v prvé řadě hudbu. To je energie. A pak taky lidi. Ti jsou rodina. Cítím lidi. A z nich vyzařuje ta energie.

A: Můžete porovnat vaše poslední vystoupení v Čechách, kdy jste hráli na velkém festivalu Rock for People, kde bylo 15 000 lidí s vystoupením v malém klubu?

V klubu jsou mi lidé blíže. Jsou všude kolem Vás. Ale občas je sranda zahrát si na takových festivalech.

A: Vyšla vám nová deska Legacy. Jaká je?

Je to naše nejlepší deska. Už konečně víme, co máme hrát a jak. A baví nás to. 

 

Právě se děje

Další zprávy