Lístky mizí, z návratu Sex Pistols je malé turné

rg, tur
26. 9. 2007 15:50
O koncerty punkové legendy je obrovský zájem
Původní sestava Sex Pistols
Původní sestava Sex Pistols | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Sex Pistols, jedni ze zakladatelů punku, ohlásili na 8. listopadu jednorázové comebackové vystoupení v londýnském sále Brixton Academy. A protože se lístky vyprodaly podle BBC za patnáct minut, přidává kapela postupně další koncerty.

Nejdřív ohlásili, že se do Brixton Academy vrátí ještě dva následující dny, teď přidali ještě čtvrtý koncert na 12. listopad a opět dní později manchesterskou MEN Arenu. V někdejší industriální metropoli zahrají poprvé od  června 1976 a tehdy to stálo za to. Vystoupení v tamní Lesser Free Trade Hall je dodnes označováno za nejispirativnější koncert všech dob.

obal desky Sex Pistols
obal desky Sex Pistols | Foto: Aktuálně.cz

Kapela chce návratem na pódia oslavit třicet let od vydání jediné, avšak dodnes stylotvorné desky Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols.

Přestože se skupina fakticky rozpadla v roce 1978, chystaný pódiový návrat je už v pořadí třetí. V roce 1996 vyrazila na celosvětové turné, které trvalo šest měsíců. Vzhledem k tomu, že původní basista Sid Vicious, který slavné album nahrával, zemřel na předávkování v roce 1979, nahradil ho Glen Matlock, jenž patří do zakládající sestavy Pistolí.

Ceny lístků, které šly do prodeje za 37 liber, nevypovídají o tom, že by se tentokrát vrátili k původním idejím punk-rocku jakožto hnutí sociálně slabé třídy. Naposledy spolu Sex Pistols vystoupili v roce 2003 a žádná sláva to nebyla.

Ačkoli se nikdy netajili, že revivalové koncerty byly komerčního charakteru a výdělek jim rozhodně nikdy nesmrděl, rozhodli se loni zachovat podle punkových zásad a zpupně odmítli vstup do rocknrollové Síně slávy. V ručně psaném prohlášení zveřejněném na své webové stránce označila skupina tuto instituci za "moč ve víně".  "Nejsme vaše opičky, nepřijedem. Nevěnujete nám pozornost."

Sex Pistols dali ve své době vzniknout hnutí, které si nekladlo za úkol nic menšího než narušovat většinovou morálku. V kontextu, kdy hlavní proud okupoval stále formálnější dinosauří art rock, nabídl punk hudbu přesně z opačného konce spektra.

Namísto dlouhých kytarových sól Sex Pistols nabídli energií sršící, na kost ohlodaný nářez amatérů, kteří nedostatek vzdělání i hráčských schopností nahrazovali zápalem nebo spíš frustrací tehdejší britské mládeže. Jejich koncerty často končily demolicí nebo potyčkami a singl z roku 1977 God Save The Queen byl ve své době považován za útok na monarchii.

Po třiceti letech, u příležitosti reedice, by ho britský hudební týdeník NME rád viděl tam, kam prý po právu patří. Na prvním místě oficiálního žebříčku.

Další návraty slavných:

 

Právě se děje

Další zprávy