Sex Pistols ohrnuli nos nad síní slávy

BBC
27. 2. 2006 18:00
Londýn - Punkeři si zavzpomínali na staré časy a odmítli se zúčastnit svého uvedení do americké Rock´n´rollové síně slávy.

V ručně psaném prohlášení zveřejněném na své webové stránce označila skupina tuto instituci za "moč ve víně".  "Nejsme vaše opičky, nepřijedem. Nevěnujete nám pozornost," pokračuje prohlášení.

Kapela, která byla do síně slávy nominována spolu s kapelami Blondie nebo Black Sabbath, se měla účastnit slavnostního uvedení 13. března v New Yorku. Výkonná ředitelka nadace Rock´n´rollové síně slávy Susan Evansová jim to schválila: "Jsou to prostě pořád ti pobuřující punkeři - a to je rock´n´roll."

Slavní staříci

Skupina ve svém prohlášení dále kritizovala nadaci, že nabízí "slávu za 25 tisíc dolarů, když si zaplatíme stůl, anebo za 15 000, když budem pištět nahoře na galerii". Tyto peníze by prý "shrábla neziskovka, která nám nabízí jen hromadu slavných staříků".

obal desky Sex Pistols
obal desky Sex Pistols | Foto: Aktuálně.cz

Zástupce síně slávy uvedl, že každý nominovaný obdrží dvě vstupenky zdarma, přičemž každá další vstupenka stojí 2 500 dolarů. Skupina v prohlášení připustila, že porotci jsou anonymní, ale zároveň je označila za "lidi z hudebního průmyslu".

Zpěvák Sex Pistols Johnny Rotten kdysi ve slavném výroku přirovnal tuto instituci k "místu, kam choděj staří rockeři umřít", a přejmenoval ji na "Rock´n´rollovou síň hanby".

Britští Sex Pistols nastoupili se svou anti-artrockovou revolucí koncem 70. let - coby ikona doby a hnutí, které razily heslo, že kapelu může mít každý a umět hrát není vůbec podstatné.

Sex Pistols vydali jen jedno "řadové oficiální" album, Nevermind The Bollocks. Ale navždycky jím změnili tvář hudby. V roce 1996 se opět sešli na koncertním turné a v roce 2002 znovu vydali skladbu God Save The Queen. Její vydání se časově shodovalo s oslavami 50. výročí nástupu královny Alžběty na britský trůn. O rok později následovalo krátké turné po USA.

Do americké Rock´n´rollové síně slávy, která sídlí v Clevelandu ve státě Ohio, mohou hudebníci vstoupit nejdříve 25 let po vydání první nahrávky. Seznam nominovaných je poté zaslán mezinárodní komisi čítající asi 700 hlasujících "rockových expertů".

 

Právě se děje

Další zprávy