Police se znovu nadechnou. I s Roxanne

Reuters, kul
13. 2. 2007 11:15
New York - Police po dvaceti letech opět zasáhne. Po vystoupení na Grammy kapela potvrdila první termíny z dlouho očekávaného turné.
Police - první koncert po Grammy ve Whisky A Go Go
Police - první koncert po Grammy ve Whisky A Go Go | Foto: Aktuálně.cz

Vzpomínkovou sérii načala za velkého zájmu při nedělním udílení slavných gramofonků. Bylo to první setkání zpěváka Stinga, bubeníka Stewarta Copelanda a kytaristy Andyho Summerse od roku 2003, kdy se nechali uvést do Rock and Roll Hall of Fame, jejich vůbec první  vystoupení na Grammy - a hlavně návrat poté, co v roce 1986 ohlásili (tenkrát definitivní) konec.

Sting (55)
Sting (55) | Foto: Aktuálně.cz

O den opozději  fanoušci oblehli hollywoodský klub Whisky A Go Go, kde Police na tiskové konferenci po minikoncertu potvrdili, že v květnu vyrazí na turné. Začnou v Severní Americe a první zastávkou, kde jejich příznivci znovu uslyší směs punku, nové vlny a a reggae s příměsí jazzu, je Vancouver.

Potvrzen je i Seattle nebo New York. Pak kapela vyrazí do Jižní Ameriky, Austrálie a Evropy; tady ještě termíny neupřesnila.  

O oživení kapely se mluvilo už od loňska, ale hudebníci takové spekulace dlouho popírali. Stinga to prý napadlo jednoho rána před třemi měsíci. "Ale kdybyste mi to řekli ještě o den dřív, myslel bych si, že jste se zbláznili," prohlásil na tiskové konferenci zpěvák, kterého kolegové titulovali "náš drahý šéfe". 

Andy Summers (64)
Andy Summers (64) | Foto: Aktuálně.cz

Možná mu pomohlo, že na rok 2007 vychází třicáté výročí uvedení jedné z nejslavnějších písní Police, hitu Roxanne, s nímž kapela prorazila i za oceánem. A vydavatesltví A&M Records prohlásilo, že by "rádi při této příležitosti provedli s písněmi kapely něco výjimečného".

Sting, Copeland a Summers přání vyslyšeli a naskočili na vzedmutou vlnu návratů. Jejich comeback je kromě znovuoživlých Genesis nebo Eagles v showbyznysu nejočekávanější událostí roku.

Kromě živých vystoupení se chystá minimálně DVD navazující na čtyřdiskový Message in a Box z roku 1993, který nabídl kompletní studiové nahrávky Police plus rarity. Jestli zazní na turné kromě hitů Roxanne nebo Message In a Bottle a Every Breath You Take i nové skladby, je prý pořád ve vzduchu; o nové nahrávce Police se zatím nemluví vůbec.

Koneckonců jak dokazují zisky kapel z koncertních turné, je to výhodnější práce, než se zavřít do studia a čekat, kdo si desku koupí. I retro nálada, v níž se teď pop-music nachází od okrajů až k mainstreamu, nahrává spíš živému vyvolávání starých časů.

Všichni bývalí členové kapely jsou dodnes aktivními hudebníky: popjazzový Sting naposledy vydal album Songs from the Labyrinth, kde hrál na loutnu, Copeland bubnuje v projektu Gizmo a Summers vydal desku The X Tracks, k tomu příležitostně hraje v jazzových uskupeních.

 

Právě se děje

Další zprávy