Genesis předvedli nostalgické futuretro

kul
21. 6. 2007 11:48
Na jednu z ikon 80. let přišlo dvacet tisíc lidí
Bubeník a zpěvák legendární kapely Genesis Phil Collins na koncertě, který se konal 20. června v Praze.
Bubeník a zpěvák legendární kapely Genesis Phil Collins na koncertě, který se konal 20. června v Praze. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Skupina Genesis po pražském koncertě zůstává krátce v Praze a chce si prohlédnout historické centrum metropole. Na dvacet tisíc Čechů mělo zase ve středu večer chuť prohlédnout si a poslechnout historickou památku pop-music.

Dostali na to víc než dvě a půl hodiny, pětadvacet skladeb a slušného průvodce, který oživil technicky dokonalý, ale trochu studený skansen.

Zpěvák Phil Collins si fotil publikum z pódia, česky děkoval a uváděl některé písně, jindy "nutil" tleskat různé části hlediště, které nakonec vyrostlo před Sazka Arenou.

Bubeník a zpěvák legendární kapely Genesis Phil Collins na koncertě, který se konal 20. června v Praze.
Bubeník a zpěvák legendární kapely Genesis Phil Collins na koncertě, který se konal 20. června v Praze. | Foto: Aktuálně.cz

Pořadatelé zvolili jako dějiště vysočanské parkoviště, protože původně zamýšlený stadion Evžena Rošického na Strahově vyhodnotili jako nevhodný z logistických a technických důvodů.

Umožnili tak poslech i "černým pasažérům" sledujícím koncert ze střech okolních domů nebo z nedaleké bývalé továrny ČKD. Ti ušetřili, ale neviděli podstatnou součást koncertu, který je součástí comebackové šňůry Genesis.

Pojmenovali ji podle skladby Turn It On Again a hned od začátku zapnuli efekty naplno. Na futuristické scéně se tyčily světelné věže, za nimi promítací plátna a na nich animované projekce lidí, domů i předmětů. Chvílemi nebylo jasné, jestli obrazy ilustrují hudbu, nebo je to naopak. Až to připomínalo domácí kino s videoklipy. 

Jeho zvuková stopa se každopádně nezměnila. Artrockovou tvorbu připomněly medley směsky a mezihry, které se hudebníkům utrhly z rukou; program patřil hlavně hitům osmdesátých let, kdy kapela přežila punkovou revoluci a pod vedením Colinse se stočila až ke zvukově vypulírovanému popu. 

Bubeník a zpěvák legendární kapely Genesis Phil Collins na koncertě, který se konal 20. června v Praze.
Bubeník a zpěvák legendární kapely Genesis Phil Collins na koncertě, který se konal 20. června v Praze. | Foto: ČTK

Ústřední trio této etapy, Collinse s kytaristou Mikem Ruthefordem a klávesistou Tonym Banksem, na turné doprovázejí dlouholetí spolupracovníci kapely, další kytarista Daryl Steurmer a bubeník Chester Thompson. S ním se Collins předvedl společným bubenickým sólem na kovové vypolstrované židličky; častěj se ale předváděl před diváky sám.

Na závěr toho živého best of se při hitu Invisible Touch zvedl ohňostroj, po skladbě The Carpet Crawlers z alba The Lamb Lies Down On Broadway se DVD definitivně vypnulo a byl čas na návrat do současnosti.

"Jsme Genesis a dnes jsme tu proto, abychom vás bavili," prohlásil Collins při koncertu. Pražské publikum ten retro výlet přijalo, otázku Proč jsme to kdysi poslouchali si zjevně položil málokdo. A kupodivu to není jen záležitost Česka, země "návratům legend" zaslíbené.

Po celé Evropě mizely a mizí lístky z pokladen na koncerty, které  Genesis zakončí 14. července v Římě. Tady hodlá kapela zdarma vystoupit před 400 tisíci posluchači.

 

Právě se děje

Další zprávy