Koncert Led Zeppelin chce vidět dvacet milionů lidí

rg, krk
13. 9. 2007 16:50
Kapela zahraje na jediném koncertu v Londýně
Foto: www.audiostore.it

Londýn - Led Zeppelin ohlásili ve středu jednorázový návrat na pódia a mezi fanoušky záhy vypukla hysterie porovnatelná s hudbou zakladatelů hard rocku. Na oficiální stránku koncertu, kde budou k dostání lístky, se chtělo registrovat okolo dvaceti milionů lidí a mnohým se to pochopitelně nepovedlo.

Vystoupení se odehraje 26. října v londýnské O2 aréně, jak se teď jmenuje Millenium Dome s kapacitou dvacet tisíc lidí. To znamená že na každý lístek je okolo tisícovky zájemců.

Zpěvák Robert Plant, kytarista Jimmy Page a basista John Paul Jones se oficiálně rozdělili po smrti bubeníka Johna Bonhama v roce 1980. Reunion ale zůstane v rodině: nahradí ho jeho syn Jason Bonham.

"Kdo se mnou bude spát před arénou, dokud nedostaneme lístek?" psal už včera jeden z fanoušků na diskusním fóru.  "A když to nepomůže, prodám se do otroctví. A když mě nikdo nebude chtít, uspořádám aukci všech svých orgánů a celého majetku. Myslíte, že žertuju?"

Jak už to poslední dobou u takových výjimečných akcí na ostrovech bývá, majitelé lístků budou vylosováni. Přihlásit se můžou do pondělního poledne. Šťastlivci pak zaplatí vstupenky za 125 liber.

Foto: Aktuálně.cz

Organizátor koncertu Harvey Goldsmith  věří, že tím zabrání machinacím a vyzývá majitelé, aby s lupeny zamířili na koncert. Vylosovaní totiž lístky často nabízejí k prodeji na internetových aukcích.

Portál eBay se to snaží aspoň částečně omluvit. Kupříkladu ti, kdo u nich úspěšně prodali svá místa na londýnský červnový koncert Live Earth, museli na dobročinné účely vydat minimálně 20 procent  z utržené ceny.

"Má někdo zbytečné tři tisíce liber?" tuší jeden z fanoušků, kam se přesto na černém trhu vyšroubují ceny. "Tipuju, že tolik mě to bude stát. Překupníci budou mít žně."

Koncert je oficiálně věnován památce Ahmeta Ertegüna, zemřelého spoluzakladatele firmy Atlantic, u které Led Zeppelin vydávali svá komerčně úspěšná alba. Asi by chtěli, aby se k nim přiřadila i nová dvoudisková best of kompilace Mothership, která vychází o měsíc dřív.

Pokud Led Zeppelin zbyla energie, mají se majitelé vstupenek na co těšit. Jejich koncerty byly pověstné svou divokostí; stejně jako jejich vyvádění za pódii i na hotelech a hvězdné manýry. Příznivci keltské mystiky a skvěle propojení hudebníci dokázali pódia proměnit v místa pohanských rituálů. Za to se jim podle Thorova nástroje dostalo přídomku Kladivo bohů.

Slavnou éru kapely, která se inspirovala černošským blues i folkem a otevřela cestu hlasité rockové hudbě, připomnělo v roce 2003 živé 3CD How the West Was Won.  Na serveru Metacritic, který sbírá recenze z anglosaských médií, se titul dodnes drží na špici nejlepších alb: má 97 bodů ze sta možných.

Rok 2007 je vůbec vzpomínkově náročný. Ze slavných kapel minulosti se alespoň na jedno vystoupení dali dohromady letos Genesis či The Police, ale i popoví Take That a Spice Girls.

Melancholie fanoušků, recyklace a obliba "staré" hudby vede někdejší hvězdy znovu na koncertní turné. A je to výhodnější, než se zavřít do studia a čekat, kdo si koupí desku.

Led Zeppelin se ale obávat nemusí: za mořem, kde měli vždycky silnou základnu, jsou spolu s Elvisem nebo Beatles mezi čtyřkou, která dokázala prodat přes sto milionů alb.

Zbylá trojice se na pódiu sešla jen dvakrát v 80. letech, kupříkladu na Live Aid v roce 1985. Page s Plantem vystupovali v 90. letech v projektu Kytara a hlas Led Zeppelin, což se Jonesovi moc nelíbilo. Na svých deskách se přikláněli k arabské hudbě i world music z dalších kontinentů; tam směřoval Plant také ve své sólové tvorbě.

 

Právě se děje

Další zprávy