Které české kapely pohnou v roce 2018 alternativní scénou? Punková síla Vole nebo melancholici Pris

Karel Veselý Karel Veselý
19. 2. 2018 7:30
Aktuálně.cz už popáté oslovilo pět desítek publicistů, promotérů a vydavatelů z klubové scény, aby tipli, kteří hudebníci letos touto scénou pohnou. Porotci tentokrát dávali přednost kapelám s českými texty (Dukla, Pris) a osobitou živou produkcí (Vole, Baro Chandel). Po čase se do centra pozornosti zase vrací experimentální elektronika (Anhedonik, Eva01, Spomenik). Zajímavostí je, že oproti ročníku 2016, kdy vládly jednočlenné projekty, získaly etos nejvíce hlasů kapely.
Video: YouTube / Radio Wave

Billow: Snění mezi paneláky

Dreamfolkovou dvojici Strangers in the City "objevila" naše anketa už před čtyřmi lety.

Jakub Zbořil a Lenka Slováková se mezitím vrátili ke své dřívější kapele Billow, která fungovala ve Veselí nad Moravou už od roku 2009. Nikdy ale nic nevydala. Loňské album Maps však není jen splacením starého dluhu, Billow do svého zasněného zvuku přidali víc elektroniky, stále se ovšem drží žánrové intimity. 

"Precizní aranže, které netlačí na pilu. Billow je vyspělá kapela s jedním z nejhezčích hlasů na české scéně. Nikterak si nehoní triko, čímž je sympatická a uvěřitelná," říká Jakub Jirásek.

"Křehké a uvolněné album Maps je příjemné už na první poslech. Hlavně ale asi pro ty, co rádi z kavárny pozorují padající listí, poletující vločky nebo po večerech počítají hvězdy na obloze. Dokážu si jejich hudbu představit jako soundtrack k nějakému aktuálnímu generačnímu filmu," dodává Kač Janotová z Besedy u Bigbítu.

Pro Billow hlasovali:
Kač Janotová (Beseda u Bigbítu), Jakub Jirásek (skupina Cold Cold Nights), Pavel Uretšlégr (Beseda u Bigbítu, Vinyla), Karel Veselý (Radio Wave, Aktuálně.cz)

 

Právě se děje

Další zprávy