S pěti cenami Grammy. Jednou z hvězd Colours of Ostrava bude Sam Smith

ČTK ČTK
30. 10. 2023 19:00
Jednou z hlavních hvězd příštího ročníku festivalu Colours of Ostrava bude britský zpěvák Sam Smith. Několikanásobný držitel cen Grammy v roce 2019 veřejně ohlásil svoji nebinární genderovou identitu s přáním být oslovován jako oni, protože se necítí být ani mužem, ani ženou. Festival se uskuteční od 17. do 20. července 2024.
Sam Smith.
Sam Smith. | Foto: Alasdair McLellan

V Ostravě představí Sam Smith letošní desku Gloria, která obsahuje i hit Unholy. Vystoupení dle pořadatelů doprovodí velkolepá show, na níž se podílí i trans hudebnice, německá zpěvačka a textařka Kim Petras. "Díky skladbě Unholy se stali prvními nebinárními a trans umělci, kteří získali cenu Grammy a dostali se na vrchol nejprestižnějšího amerického hudebního žebříčku Billboard Hot 100," říká umělecká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Sam Smith se pyšní pěti cenami Grammy. V roce 2016 tu první přinesla skladba Writing's on the Wall k bondovce Spectre, která si vysloužila i Oscara za nejlepší filmovou píseň.

Album Gloria představuje posun od nostalgických balad k více taneční muzice. "Částečně se vzdaluje předchozím sladkobolným rozchodovým songům, které odpovídaly spíše konzervativnímu proudu v pop-music," napsalo o nahrávce Aktuálně.cz.

Především ale novinka nahlas vybízí ke smíření se sebou samým, k upřímnosti a odvaze žít v souladu s vlastní podstatou, identitou a orientací. "Otevřenost je hodnota, na níž si náš festival velice zakládá. Plně proto respektujeme identitu Sama Smithe, jejíž součástí je oslovování v množném čísle, a proto takto ke zpěvákovi přistupujeme i v naší komunikaci," doplňuje Holušová. Sam Smith vystoupí ve čtvrtek 18. července v Dolních Vítkovicích.

Na pondělním setkání s fanoušky festivalu v ostravském klubu Dock organizátoři představili další potvrzené programové body. Na 21. ročníku festivalu Colours of Ostrava vystoupí japonský buddhistický mnich Jogecu Akasaka s inovativní formou beatboxové meditační hudby.

Dalším jménem je sedmičlenná nizozemská kapela Son Mieux, jež znovu objevuje hudební aranžmá a kostýmy disco vlny 70. let minulého století a využívá je při skládání současných popových hitů. Představí se také trio Klangphonics, spojující elektronickou hudbu a živé nástroje v melodické techno a energický deephouse.

 

Právě se děje

Další zprávy