Festival Sziget posiluje: Dizzee Rascal, Ska-P, Editors

Kultura Kultura
14. 3. 2013 16:00
Budapešťský festival přidal k Blur dalších 24 kapel
Azealia Banks
Azealia Banks | Foto: Aktuálně.cz

Budapešť - Maďarský monstrfestival Sziget potvrdil pro letošní ročník další várku jmen. K hlavním hvězdám Blur přibyli například španělští Ska-P, otec grimu Dizzee Rascal, vycházející rapová hvězda Azealia Banks nebo loni oceňovaní psychedelici Tame Impala. Čtyři další headlineři pak jsou stále v jednání.

„Když sestavujeme program Sziget festivalu, snažíme se představovat nové umělce, ale také kapely, které v předchozích letech udělaly opravdu nezapomenutelné party," komentoval aktuální rozšíření programu ředitel festivalu Károly Gerendai.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Místo na hlavním pódiu letos v Budapešti dostanou vedle zmíněných Ska-P a Rascala ještě Skunk Anansie, The Editors, Enter Shikari či mladý elektro-písničkář Alex Clare.

Aktuální jména však budou častěji k vidění mimo hlavní prostor festivalu. Vlnu britského retro písničkářství přijede reprezentovat Michael Kiwanuka, ostrovní dubstepovou scénu zastoupí Katy B. Současnou polohu tamní kytarovky zase představí Everything Everything, v jejichž tvorbě se mísí dědictví devadesátkového britpopu s dnes přirozenou prací s elektronickými efekty.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Elektronická hudba na Szigetu obecně dostává poměrně velký prostor, viz potvrzení komerčně úspěšných Chase & Status, Sebastiana Ingrossa (člen Swedish House Mafia) nebo swingové tancovačky Parov Stelar. Z progresivnějších producentů dojde zase na moderní housové variace mladíka Orlanda Higginbottoma známějšího pod poťouchlým pseudonymem Totally Enormous Extinct Dinosaurs.

Statisícový festival se v roce 2013 uskuteční v termínu 5. až 12. srpna na tradičním místě budapešťského ostrova Óbudai-sziget a v dalších prostorách maďarské metropole. Vstupenky na celý festival jsou k dispozici za 5410 korun. Jednodenní lístek nyní stojí 1220 korun v předprodeji.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy