Oranžový soul a rapový Odysseus vládnou žebříčkům roku

Karel Veselý
23. 12. 2012 17:24
V žebříčcích za rok 2012 bodují Frank Ocean a Kendrick Lamar
Frank Ocean
Frank Ocean | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Konec roku je i sezónou výročních žebříčků a prosincová vydání časopisů či webových portálů o hudbě jsou tradičně žní nejrůznějších „best of" seznamů. V éře roztříštěného vkusu vytváří tyto seznamy kritický kánon a alespoň přibližně naznačují, kam se ubíraly trendy populární hudby v minulých dvanácti měsících. Soudě podle seznamů nejprestižnějších angloamerických periodik zažilo silný rok experimentální rhythm'n'blues (Frank Ocean, Miguel), z letargie se probudil hip hop (Kendrick Lamar, Killer Mike) a dařilo se i psychedelickému rocku (Tame Impala, Swans). 

Kendrick Lamar
Kendrick Lamar | Foto: Aktuálně.cz

Hudební publicisté či celé redakce periodik nepochybně milují silné příběhy o překonávání protivenství a jeden z takových vtiskl do svého debutového alba channel ORANGE americký zpěvák Frank Ocean. Jako první z afroamerických hudebních hvězd se otevřeně přiznal k homosexualitě a toto odhalení otištěné v dopisu v bookletu alba podtrhlo silnou osobní výpověď desky pohybující se na pomezí pravověrného soulu a experimentálního r'n'b. Na nejvyšší příčku svých výročních žebříčků desku umístilo hned sedmnáct periodik a mezi nimi americký časopis Billboard, britský deník Guardian, časopis Paste nebo webové magazíny A/V Magazine, musicOMH, Slant či Spin.

„V roce, kdy si spousta muzikantů pohrávala se svůdnými tóny devadesátkového r'n'b, to byl jedině Frank Ocean, kdo ho dokázal vystopovat, chytit a následně zkrotit a vytvořil tak úžasnou ságu jménem channel ORANGE" napsal Slate, zatímco PopMatters ohlašuje nástup nového písňového vypravěče ve stylu Michaela Jacksona a Stevie Wondera.

Ocean s albem bodoval na čísle dva amerického žebříčku a za desku nedávno také uzmul šest nominací na cenu Grammy. Kritický konsensus výročních žebříčků ho tak nejspíše staví do role favorita na hlavní cenu Deska roku. Uprostřed prosincových ovací ještě navíc Ocean oznámil, že channel Orange bude možná jeho poslední deska a že v budoucnu by rád zkusil napsat román.

Bílá melancholie a cesta z ghetta

Jack White
Jack White | Foto: Aktuálně.cz

Jedním z hlavních Oceanových konkurentů při únorovém ceremoniálu Grammy bude Jack White s albem Blunderbuss, které zvítězilo v hlasování redaktorů britského časopisu MOJO a vešlo se celkem do čtrnácti dalších výročních žebříčků. V meta-anketě shrnující výsledky z hudebních periodik, kterou vyhlašuje řetězec HMV, skončil kytarista The White Stripes a The Raconteurs druhý právě za Oceanem. I za jeho první sólovou deskou je silný mediální příběh rozpadu jeho manželství i definitivního konce slavné kapely, která na počátku nulté dekády resuscitovala garážový rock.

Skvělé recenze na konci roku sbíral i debut rappera Kendricka Lamara, který album good kid, m.A.A.d city pojal jako autobiografický příběh mladíka z černošského ghetta, jenž se snaží vyprostit ze spirály zločinu. Lamar desku natočil pod dohledem klasika gangsta rapu Dr. Dre, ale nesklouzl do žánrových stereotypů a místo toho stvořil konceptuální hiphopovou ságu, „která se nestydí za své ambice", jak napsal webový portál Pitchfork. Klíčové internetové médium vyhlásilo good kid, m.A.A.d city albem roku, stejně jako časopisy Complex, FACT, No Ripcord nebo v hlasování redakce webu BBC Music. Deska se také slušně prodává (500 tisíc kusů v USA za dva měsíce) a Kendrick Lamar tak stvrdil silný rok pro hip hop, který po hubených letech znovu zažívá svoji renesanci.

Fiona Apple
Fiona Apple | Foto: Aktuálně.cz

Po loňském triumfu ženských solitérek jako byly PJ Harvey nebo tUnE-yArDs si letos titul ženské interpretky roku odnáší popové enfant terrible Fiona Apple. Na její studiové album se čekalo sedm let a novinka The Idler Wheel Is Wiser Than the Driver of the Screw and Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do už svým sáhodlouhým názvem naznačuje, že posluchačům nedá nic zadarmo.

K malé radosti své vydavatelské firmy nabrala Fiona kurz ještě více k introspektivním a temným písním, kterým dominuje klavír a expresivní výraz ženy před nervovým zhroucením, což ocenila třeba redakce webů Spinner, Stereogum HitFix a nebo časopis Time. Ten album popsal jako „drásavé a syrové, ale zároveň jízlivé, hravé a sebevědomé".

Návrat psychedelického rocku

Trochu jiný názor na celou věc měl třeba britský časopis New Musical Express, který za album roku vyhlásil druhý studiový počin australských Tame Impala nazvaný Lonerism.

Tame Impala
Tame Impala | Foto: Aktuálně.cz

Kvartet z Perthu na něm oživuje dlouhou historii psychedelického rocku a natočili soundtrack pro všechny, kteří chtějí utéci z ekonomicky nevlídných časů. Podobně spletitý zvukový vesmír, v němž se lze bezpečně ztratit, stvořily na novém dvojalbu The Seer legendy experimentálního rocku Swans. Americký projekt Michaela Giry, který se nedávno představil v Praze a v březnu také zahraje v Brně, zvítězil v anketě webového magazínu Quietus a bodoval i v dalších žebříčcích.

V elitní desítce meta-výběru MetaCritic jsou i další nedávní návštěvníci Prahy - kanadská indierocková dvojice Japandroids, která na Celebration Rock propojila syrové garážové riffy s úderností punku. Jako album roku nahrávku zvolil webblog MTV Bigger Than Sound.

Foto: Aktuálně.cz

Jejich krajanka Grimes své listopadové vystoupení v Praze zrušila, ale už v květnu se představila na festivalu Electronic Beats. Její album Visions vybral jako nejlepší časopis Exclaim! nebo portál Gorilla vs. Bear. Na další oceňovanou interpretku - britskou zpěvačku Jessie Ware se můžeme těšit na konec března, v Paláci Akropolis představí svůj debut Devotion, který triumfoval na portálu Digital Sound a také posbíral nejlepší průměrné hodnocení v recenzích registrovaných agregátem MetaCritic. 

Jako tradicionalisté se ukázala redakce amerického Rolling Stone, která vyzdvihla poslední album Bruce Springsteena Wrecking Ball. V měsíčníku Uncut věnujícímu se převážně staršímu rocku bodoval Leonard Cohen s Old Ideas a v metalovém magazínu Decibel triumfovali Converge s All We Love We Leave Behind. Mimo všechny proudy jde jako obvykle časopis Wire, pro nějž natočila nejlepší album britská producentka a zpěvačka Laurel Halo s Quarantine.


Pitchfork

1. Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city
2. Frank Ocean - Channel Orange
3. Fiona Apple - The Idler Wheel...
4. Tame Impala - Lonerism
5. Swans - The Sear
6. Grimes - Visions
7. Beach House - Bloom
8. Chromatics - Kill For Love
9. Death Grips - The Money Store
10. Grizzly Bear - Shields

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Billboard

1. Frank Ocean - Channel Orange
2. Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city
3. Miguel - Kaleidoscope Dream
4. Jessie Ware - Devotion
5. Taylor Swift - Red
6. Beach House - Bloom
7. Bruce Springsteen - Wrecking Ball
8. Cloud Nothings - Attack on Memory
9. Cat Power - Sun
10. Alt-J - An Awesome Wave

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

NME

1. Tame Impala - Lonerism
2. Grimes - Visions
3. Frank Ocean - Channel Orange
4. Crystal Castles - III
5. Alt-J - An Awesome Wave
6. The Maccabees - Given To The Wild
7. Pond - Beard Wives Denim
8. The Cribs -In The Belly Of The Brazen Bull
9. Jake Bugg - Jake Bugg
10. Jack White - Blunderbass

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

The Guardian

1. Frank Ocean - channel ORANGE
2. Grimes - Visions
3. Jessie Ware - Devotion
4. Dirty Projectors - Swing Lo Magellan
5. Kendrick Lamar - Good Kid, MAAD City
6. Tame Impala - Lonerism
7. Alt-J - An Awesome Wave
8. The xx - Coexist
9. Hot Chip In Our Heads
10. Bobby Womack - The Bravest Man in the Universe

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Rolling Stone

1. Bruce Springsteen - Wrecking Ball
2. Frank Ocean - Channel Orange
3. Jack White - Blunderbuss
4. Bob Dylan - Tempest
5. Fiona Apple - The Idler Wheel...
6. Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d city
7. Edward Sharpe and the Magnetic Zeros - Here
8. Green Day - !Uno!
9. Japandroids - Celebration Rock
10. Neil Young and Crazy Horse - Psychedelic Pill

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy