Favoriti Mercury Prize? Alt-J, Richard Hawley a Plan B

Karel Veselý
13. 9. 2012 11:06
O cenu Mercury se utká Adele v kalhotách, angažovaný rapper i hudební nerdi
Alt-J.
Alt-J. | Foto: Profimédia

Londýn - Dvanáct uchazečů má letos prestižní hudební cena Barclaycard Mercury, která určuje nejlepší britské album roku.  Porota složená z publicistů i osobností nahrávacího průmyslu vybrala silnou, ale hodně překvapivou sestavu nahrávek, kterým dominují aktuální nezávislé objevy Jessie Ware nebo Django Django, žebříčkový matador Plan B nebo veterán Richard Hawley.

Podle ohlasů kritiky i recenzí mají na zisk prestižní ceny největší šanci art-rockoví excentrici Alt-J, kteří vznikli na univerzitě v Leedsu, ale momentálně operují z Cambridge. Jejich debutová deska An Awesome Wave měla podle sázkové kanceláře Paddy Power těšně před uzavřením sázek kurz na vítězství 4 ku 6, a protože další favoriti sázkařů jako Bright Light Bright Light či Sweet Billy Pilgrim v nominacích nejsou, dá se očekávat, že jejich „akcie" ještě vzrostou.

Plan B.
Plan B. | Foto: Profimédia

Více než polovinu z dvanáctky nominovaných tvoří debuty. Nebývale silné zastoupení má současná vlna písničkářského retro soulu, které výrazně pomohly velké nahrávací společnosti hledající novou Adele. Michael Kiwanuka, Ben Howard či LiAnne La Havas ale k favoritům nepatří. Černým koněm ankety je severský bouřlivák Richard Hawley, který jako jediný z vyvolených už ceremoniál zažil. Slušnou šanci na vítězství má i rapper Plan B s albem Ill Manors o londýnských nepokojích či rockeři The Maccabees.

Zklamáním pro pozorovatele je určitě opomenutí Kate Bush za její zimní rapsodie 50 Words for Snow a také tichá ignorace aktuální vlny britské „post-dubstepové" elektroniky (SBTRKT, Rustie, Kuedo). Vítěz ceny bude známý 1. listopadu.

Ocenění kritiky předávané v posledních letech pod názvem Barclaycard Mercury Prize bývá v britských médiích označované přívlastkem prestižní. Porota ho od roku 1992 uděluje nejlepší desce britského či irského umělce vydané za posledních dvanáct měsíců. Mezi předchozími vítězi jsou Arctic Monkeys, The xx nebo Portishead. Vloni si sošku odnesla PJ Harvey za ambiciózní album Let England Shake o kořenech moderní anglické identity, a stala se tak prvním interpretem, který dostal cenu Mercury podruhé.

Jessie Ware.
Jessie Ware. | Foto: Profimédia

Letošní ročník provází několik změn. Mediální podporu převzala od veřejnoprávní BBC soukromá stanice Channel 4. Zatímco vloni se cena udělovala už na začátku září, letos pořadatelé museli nominační večer posunout kvůli londýnské olympiádě a paralympiádě. A také se rozhodli spojit nominace se sérií koncertů, na nichž interprety více představí veřejnosti. Podle jejich plánů by každý z elitní dvanáctky měl svoji desku předvést naživo. Všechno pak vyvrcholí první listopadový den ceremoniálem v sále Roundhouse v londýnské bohémské čtvrti Camden.

Kdo unese mrtvého albatrosa?

Kromě částky dvě stě tisíc liber a nehynoucí slávy se může vítěz těšit na zvýšené prodeje desek. Když si Elbow před čtyřmi lety odnesli vítězství za album Seldom Seen Kid, během týdne se prodeje zvedly o sedm set procent.

Ne všichni jsou ale z cen Mercury Prize odvázaní. Za pozornost stojí především fakt, že Mercury Prize vlastně nemá bohulibý cíl prezentovat opomenuté klenoty, nýbrž finanční kalkul. V roce 1992 ji založil Robert Sandall, šéf Virgin Records, který hledal způsob, jak pozvednout prodej desek ve slabých letních měsících, kdy nevycházejí komerční trháky.

Podobně kulišácky se to má se jménem ceny: neodkazuje na zpěváka Queen, jenž zemřel rok před jejím založením, ale na sponzora prvního ročníku - společnost Mercury.

Richard Hawley.
Richard Hawley. | Foto: Profimédia

Další záhadou je porota. Podle oficiálních informací na webu v ní sedí zástupci hudebního průmyslu a další odborníci, ale úplný seznam neexistuje. O prestiž se tak stará aspoň její předseda - respektovaný sociolog hudby Simon Frith.

Mercury Prize nepomáhá ani to, že má pověst prokletí, jež na vítěze sesílá. Pravdou je, že minulí laureáti jako Ms. Dynamite, Roni Size, Badly Drawn Boy, Talvin Singh nebo skupina Gomez už po svém vítězství nenatočili nic, co by stálo za řeč. Nedávno ostatně toto prokletí potvrdila vítězka z roku 2009 - rapperka Speech Debelle, jejíž letošní novinka Freedom of Speech se v žebříčku vůbec neobjevila.

PJ Harvey se v roce 2001 o triumfu svého alba Stories from the City, Stories from the Sea dozvěděla ve Washingtonu v okamžiku, kdy do budovy Pentagonu naproti jejímu hotelu narazilo letadlo unesené teroristy. A dubstepový producent Burial přišel vloni kvůli nominaci o hýčkanou uměleckou anonymitu. Když po jeho identitě začal pátrat i bulvární deník The Sun, musel autor alba Untrue kapitulovat a jméno i fotku raději zveřejnil na internetu.

Ostatně Damon Albarn, vůdčí postava Blur a  Gorillaz, se ceny v roce 2001 dopředu vzdal se slovy: „Vyhrát by bylo jako nosit po zbytek života kolem krku mrtvého albatrosa."

Tak schválně, jak se s prestižním prokletím vyrovná letošní vítěz?


Nominovaní a jejich šance na letošní Mercury Prize

Foto: Aktuálně.cz

Alt-J - An Awesome Wave

Ještě před vyhlášením nominací měla letošní cena Mercury jednoznačného favorita a tím je kvartet londýnských debutantů Alt-J, jejichž excentrický debut An Awesome Wave letos v květnu odstartoval ohňostroj superlativů a adorování kapely, která ve své hudbě propojuje křehké písničkářství se zvukovým futurismem - proto jejich styl překřtili novináři na „folk-step". „Deska spojuje všechny myslitelné a proveditelné nápady, žánry a vlivy, které se vůbec dají strčit pod deštník kytarové hudby, a přesto nepůsobí chaoticky. Naopak, z reproduktorů zní tato kolekce nádherných popových písní majestátně a dokonce velmi přístupně," velebí Alt-J hudební stránka BBC. Přes pochvalné kritiky deska hudebních nerdů, kteří se pojmenovali po zkratkové klávese počítače Apple, vyšplhala v žebříčku jen na číslo 19. Alt-J naplánovali svoje britské turné těsně po vyhlášení Mercury Prize, což je podle ostrovního tisku důkaz, že s vítězstvím tak trochu počítají.

Kurz kanceláře Paddy Power: 4/6
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 30 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

The Maccabees - Give to the Wild

Indierockový kvintet z jihu Londýna v čele s frontmanem Orlando Weeksem dosud patřil mezi ty méně nápadné zástupce tradiční britské kytarové scény, třetí deska Give to the Wild ale všechno změnila. Kapele pomohlo angažování amerického producenta Tima Goldsworthyho (známého z  dua The DFA i spoluprací s LCD Soundsystem), díky němuž získali zvuk podobný vzdušným rockovým aranžím à la Arcade Fire. Počin debutoval na čísle čtyři britského žebříčku a sklidil velmi pochvalné recenze. „Spatřili jsme budoucnost snivého popu a jmenuje se The Maccabees" uzavírá svoji recenzi magazín Clash. The Maccabees hráli v Praze v prosinci 2009 jako předkapela slavnějších Editors.

Kurz: 12/1
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 5 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Jessie Ware - Devotion

Soulová zpěvačka Jessie Ware vzbuzovala pozdvižení už od okamžiku, kdy její hlas vloni poprvé zazněl ve skladbách dubstepového producenta jménem SBTRKT. Tisk ji ohlašoval jako průsečík
Adele, Sade a současné klubové elektroniky, debutová deska Devotion se ale spíše nese v duchu retro estetiky osmdesátkového rhythm & blues. Na desce se podíleli také dříve na Mercury Prize nominovaná post-jazzová úderka The Invisible a nebo klubový producent Julio Bashmore.

Kurz: 20/1
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 15 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Django Django - Django Django

Skotský kvintet na svém debutu navazuje na silnou tradici anglické psychedelické hudby a zatím patří mezi nejchválenější alba roku. „Tohle je hudební ekvivalent rozšklebeného pudla ověšeného šperky, stuhami a chlupy v barvě duhy," napsal o kapele týdeník NME a jejich zvuk popsal jako „absurdně optimistický pop". Někomu zase připomíná kultovní skotskou kapelu Beta Band, která také do svého originálního stylu míchala všechno od surfařského popu až po R&B. Okouzlující mišmaš Django Django budeme moci sami ochutnat 24. listopadu v Lucerna Music Baru. Přijedou do Prahy už jako držitelé prestižní ceny?

Kurz: 12/1
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 10 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Roller Trio - Roller Trio

Každý rok se mezi dvanáctkou nominovaných objeví povinně také jeden zástupce jazzu, tak okrajový, že ani nemá stránku na Wikipedii. Tentokrát se nicméně jméno Roller Trio objevovalo i v mnoha tipech novinářů, kteří nominované tento týden předpovídali. Stránku na Wikipedii sice ještě nemají, ale zato už obdrželi cenu Petera Whittinghama za jazzový objev roku a patří mezi koncertně nejvyhledávanější kapely ve svém žánru. Jejich hudbu portál JazzWise popisuje jako „improvizovaný mix epických riffů plných rockové drzosti, agresivního saxofonu a zádumčivých dubstepových beatů", čímž chce patrně naznačit, že Roller Trio se místo minulosti dívá do budoucnosti. Přesto by jejich vítězství bylo obrovským překvapením, vždyť album většina velkých médií ani nerecenzovala.

Kurz: -
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 0 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Field Music - Plumb

Některé kapely se nominace dočkají až na několikátý pokus, což je případ severoanglických Field Music, kteří se k slávě dopracovali čtvrtým studiovým albem, k němuž si lze přičíst i dvě sólovky obou hlavních členů - bratrů Davida a Petera Brewisových. Field Music jsou jedním z posledních aktivních pohrobků post-punkového revivalu v polovině minulé dekády a lepší se každou deskou. „Patrně největší kompliment, který můžete albu složit, je napsat, že vám připomíná medley z B-strany Abbey Road od Beatles v tom smyslu, že je těžké vybrat jednotlivé hity z něčeho, co zní jako nekonečně se vyvíjející koláž," napsali o desce v NME.

Kurz: -
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 0 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Michael Kiwanuka - Home Again

Vítězové výroční ankety BBC Sound Of... tipující budoucí hvězdy obvykle v nominacích na Mercury Prize nefigurují. Soulový písničkář černé pleti Michael Kiwanuka je ale výjimkou už proto, že jeho debut Home Again sklidil spíše pozitivní recenze než komerční úspěch. Psalo se o něm jako o „Adele v kalhotách", nicméně majitel sametového hlasu a cheguevarovské bradky se nestal žebříčkovým trhákem - na to jsou jeho písně zpívané obvykle jen s kytarou až příliš zadumané. „Tohle je deska, kterou by chtěl najít v zaprášených krabicích v bazaru každý milovník sedmdesátkového soulu," píše o desce The Telegraph.

Kurz: 20/1
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 0 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Richard Hawley - Standing at the Sky's Edge

Když před pěti lety přebírali Arctic Monkeys tuto cenu za Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, posteskl si jejich frontman Alex Turner, že místo nich měl na pódiu stát spíše tehdy čtyřicetiletý písničkář Richard Hawley za svůj majstrštyk Coles Corner. Letos se možná jeho přání splní - sheffieldský kytarista a bývalý člen britpopových Longpigs a na chvíli i Pulp totiž pokračuje ve své spanilé jízdě, i když tentokrát svoje introspektivní texty obalil do aranží psychedelického rocku. „Roy Orbison anglického severu tentokrát zní víc jako Mark Lanegan," napsal magazín Q. Pochvalné recenze i kurz naznačují, že Hawley by mohl být se svým sedmým studiovým počinem černým koněm letošních Mercury Prize.

Kurz: 12/1
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 20 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Sam Lee - Ground of Its Own

Stejně jako jazz, i folková hudba mívá v dvanáctce obvykle svého povinného zástupce. Letos je jím debut Ground of Its Own londýnského zpěváka Sama Leeho, který produkoval John Wood, známý ze spolupráce třeba s legendárním Nickem Drakem. Lee působí jako profesor lidové hudby na Royal College Of Music a jeho deska hojně čerpá z popěvků kočovných komunit, které kdysi křižovaly Británii. Výsledkem je „portfolio chtíče, zrady a boje o přežití pojaté v alegorickém stylu", jak desku popsal The Independent.
 
Kurz: -
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 0 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Ben Howard - Every Kingdom

Mezi nejlepší vývozní artikly britské hudby patří poslední dobou kapely propojující tradici dřevního britského folku s popem. Mumford & Sons nebo Laura Marling jsou ale pro porotu Mercury Prize snad až příliš populističtí, nicméně letos se nominace dočkala nenápadná hvězda Ben Howard, jehož loňský debut Every Kingdom za dvanáct měsíců v žebříčcích útočí už na dvě stě tisíc prodaných kusů, čemuž nepochybně pomohlo už pět singlů. Písničkář pod vlivem Joni Mitchell a Boba Dylana těží také ze spolupráce s velkou nahrávací společností.

Kurz: -
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 0 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

LiAnne La Havas - Is Your Love Big Enough?

A ještě jeden folk-soulový objev. Dcery jamajské matky a řeckého otce LeAnne La Havas si všiml už BBC Sound Of 2012, v Británii je ale zatím pořád trochu ve stínu podobně znějící Emeli Sande, která si svoji slávu zažila při zahajovacím ceremoniálu letošní olympiády, ale v nominacích chybí. Dvaadvacetiletá zpěvačka, v jejíž hudbě „si podává ruce jazz, folk a soul v kavárně těsně před ranním svítáním" (jak píše Guardian), má podle britských novinářů před sebou velkou budoucnost, kterou by klidně mohla odstartovat právě cena Mercury.

Kurz: -
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 0 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Foto: Aktuálně.cz

Plan B - Ill Manors

Koho jiného by porota Mercury Prize měla vynášet do nebes než pop-soulovou hvězdu, která na třetí desce udělá nečekaný úkrok a vrátí se ke svému temnému, angažovanému hip hopu. Plan B a jeho Ill Manors jsou pochmurnou vizí chudobou stižených londýnských čtvrtí, které musely ustoupit barevnému olympijskému létu. A přesto se deska, jež slouží také jako soundtrack ke stejnojmennému filmu, objevila na čísle jedna žebříčku přesně na konci víkendu, v němž byly olympijské hry zahájeny.

Kurz: -
Šance na vítězství podle Aktuálně.cz: 15 %

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy