Einstürzende Neubauten přivezou do Prahy Lament

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 9. 2014 12:37
Slavná industriální kapela se do české metropole vrací po čtyřech letech. Vystoupí v Retro Music Hall.
Einstürzende Neubauten.
Einstürzende Neubauten. | Foto: EN

Praha- Po čtyřech letech se do Prahy 15. listopadu vrátí němečtí průkopníci industriálního rocku. V rámci evropského turné v Retro Music Hall představí novou desku Lament, která vyjde v druhé polovině října. 

Kapela se poprvé představila na apríla 1980 v berlínském klubu Moon. Einstürzende Neubauten vznikli jako impulzivní výtrysk tvůrčí energie z umělecky kypícího podhoubí západního Berlína v rámci sdružení nonkonformních umělců, kteří se označovali za „geniální diletanty".

Rozhodli se negovat vývoj dosavadní populární hudby. A postupem let se z nich stala instituce, jejíž zvuk a vliv se dá poměřovat snad jen s dopadem newyorských klasiků The Velvet Underground nebo Suicide.

Poprvé navštívili tehdejší Československo už v září roku 1987, kdy měli vystoupit v plzeňském amfiteátru Lochotín. Koncert byl však rozehnán komunistickou policií a kapela vyhoštěna.

Úspěšnější pokus o vystoupení vidělo pražské Výstaviště v červnu 1991. Od té doby v nepravidelných cyklech zahrnují Einstürzende Neubauten Prahu do svých koncertních turné. Naposledy zde vystoupili 11. a 12. listopadu 2010 ve vyprodané Arše na koncertě v rámci oslav 30 let od svého založení. Debut Kollaps kapele vyšel v roce 1981; nejznámější alba Halber Mensch a Haus der Lüge skupina vydala ve druhé polovině 80. let.

Formace, která "nikoho nenásleduje a málokomu se podobá", několikrát obměnila své personální složení. Od počátků ale "hlavním architektem" seskupení zůstává berlínský rodák Blixa Bargeld (vlastním jménem Christian Emmerich), zpěvák s hypnotickým hlasem a do března 2003 také nepřeslechnutelný "hlukový" kytarista The Bad Seeds.

 

Právě se děje

Další zprávy