Neubauten pořádají v Praze narozeninový mejdan

Tomáš Turek, Radio Wave
1. 4. 2011 9:29
V pátek v Meet Factory představí své sólové projekty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ačkoliv Einstürzende Neubauten docela nedávno slavili třicet let existence šňůrou koncertů, která loni v listopadu protnula i Prahu, už tento pátek pořádají ve smíchovské Meet Factory narozeninový večírek ke svým jednatřicetinám.

Podnětem k pražské oslavě je bezpochyby aktuální rezidence baskytaristy a hudebního koordinátora Einstürzende Neubauten Alexandera Hackeho a jeho ženy, výtvarnice a filmařky Danielle de Picciotto, kteří pobývají právě ve studiích bývalé továrny.

Už poslední turné kapely jasně naznačilo, že značku solitérské alternativní legendy Einstürzende Neubauten hodlají nadále využívat hlavně coby mateřskou loď pro vysílání sólových expedic svých členů. I proto byly loňské koncerty koncipovány do dvou večerů - přičemž jeden z nich byl vždy postaven právě na aktuálních výpravách mimo Neubauten.

Čtěte také:
Mořskou příšeru Einstürzende Neubauten uložíme ke spaní
Einstürzende Neubauten neustále míří k novým koncům

Skupina se představila před jednatřiceti lety na apríla; 1. dubna 1980 se konal v berlínském klubu Moon první koncert. EN vznikli jako impulzivní výtrysk tvůrčí energie z umělecky kypícího podhoubí západního Berlína v rámci sdružení nonkonformních umělců, kteří se označovali za „geniální diletanty".

Foto: Aktuálně.cz

Rozhodli se negovat vývoj dosavadní populární hudby. A postupem let se z nich stala instituce, jejíž zvuk a vliv se dá poměřovat snad jen s dopadem newyorských klasiků The Velvet Underground nebo Suicide.

Neubauten v duchu své podstaty nikdy neustrnuli v zažitých formulích; i proto jsou sólové projekty jednotlivých členů i pro mnohé skalní fanoušky často překvapením. Alexander Hacke například operuje na polích alternativního country, elektronického noise, doomu i metalu.

Blixa Bargeld se krom přípravy vlastních memoárů (jež by měly vyjít v létě) momentálně soustředí na spolupráci s (východo)německým elektronickým dekonstruktorem Alvou Notem, se kterým 16. dubna přijede i do pražského Divadla Archa.

Výrobce výsostně netradičních „neubauteních" nástrojů N.U. Unruh pořádá performance Beating The Drum a kytarista Jochen Arbeit vytváří zvukové instalace Sound Scapes, které nechává provázet napůl hraným nebo tančeným představením.

V pátek v Meet Factory také nezahrají dohromady jako Einstürzende Neubauten, ale představí právě tyto aktivity, které pražské publikum na podzim nevidělo. Každý z příchozích se bude moci například zúčastnit kolektivního bubnování na Unruhem sestavené a nazvučené stoly, Arbeit přiveze své Sound Scapes a Hacke bude naživo remixovat kusy z vydatného katalogu Neubauten.

Jako DJ si přizvali i jednoho z nejoddanějších fanoušků kapely Michaela Krisnaga řečeného Cheesy, který podle Neubauten vlastní víc rarit než všichni členové kapely dohromady. V divadelním sále se mají promítat exkluzivní dokumenty, z Berlína prý dorazí speciální Neubauten karaoke.

Páteční oslava Einstürzende Neubauten má být tedy především večírkem ve stejném duchu, v jakém kapela před třemi dekádami vznikla.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy