Zpěvák Ed Sheeran čelí žalobě za 475 milionů. Měl okopírovat píseň z X-Factoru

pej
9. 6. 2016 13:28
Anglický zpěvák Ed Sheeran čelí žalobě z porušení autorských práv. Dvojice hudebních skladatelů tvrdí, že jeho loňský hit s názvem Photograph je kopií písně, kterou složili v roce 2009. Podali proto žalobu a žádají odškodnění v přepočtu zhruba 475 milionů korun.
Ed Sheeran
Ed Sheeran | Foto: Reuters

Anglický zpěvák a textař Ed Sheeran čelí obvinění z plagiátorství. Producenti Martin Harrington a Thomas Leonard tvrdí, že jeho loňský hit s názvem Photograph je totožný s písní Amazing, kterou v roce 2009 složili pro vítěze soutěže X-Factor Matta Cardlea.

Zatímco Amazing vynesla Cardleovi 84. místo v ostrovních hitparádách a přes jeden milion zhlédnutí na YouTube, tak Photograph podle webu britského deníku The Guardian přiblížil Eda Sheerana ke statutu hudební hvězdy. Do letošního června se na celém světě prodalo přes 3,5 milionu singlů a na YouTube si skladbu přehrálo přes 208 milionů lidí.

Ed Sheeran - Photograph | Video: YouTube

Harrington a Leonard chtějí za údajné okopírování písně získat odškodnění ve výši 20 milionů dolarů (v přepočtu kolem 475 milionů korun).

"Po srovnání obou písní jsme dospěli k tomu, že mají 39 identických tónů. Taková podobnost nemůže být náhodná, což dokazuje, že jde o jasné porušení autorských práv," argumentuje dvojice skladatelů v žalobě, kterou podala u kalifornského státního zastupitelství. 

Žaloba má podle všeho velkou šanci na úspěch. Dvojici hudebních skladatelů zastupuje právník, kterému se podařilo na Robinu Thickeovi a Pharrellu Williamsovi vysoudit 7,4 milionu dolarů (176 milionů korun) za porušení autorských práv. 

Ed Sheeran ani jeho právní zástupci se dosud ke kauze nevyjádřili. 

Matt Cardle - Amazing | Video: YouTube

Diskuse o podobnosti těchto písní se mezitím rozjela i na sociálních sítích.  Sheeranovi fanoušci se svého idolu zastávají s tím, že díla jsou sice v podobném stylu, ne ale identická.

Další v ní vidí šanci pro Matta Cardlea zviditelnit se. Britský zpěvák a vítěz hudební soutěže se ale k žalobě nepřipojil. 

Obvinění z plagiátorství v minulosti čelili například Madonna, Lady Gaga nebo Coldplay. Podobné kauzy se nevyhýbají ani českým interpretům. Mezi nejznámější patří třenice Jana Kalouska a kapely Support Lesbiens o píseň Chodím ulicí.

 

Právě se děje

Další zprávy