Nový žebříček nejprodávanějších písní všech dob. Tak s ním zamíchaly streamovací služby

pej
31. 3. 2016 16:38
Žebříček nejprodávanějších alb všech dob není jediným ukazatelem popularity. Podle webu britského deníku The Guardian by se měl posuzovat i objem streamování, ohlas na sociálních sítích, množství fanoušků na YouTube nebo počet prodaných vstupenek na koncerty.
Mariah Carey
Mariah Carey | Foto: ČTK

Písně Mariah Carey, Whitney Houston nebo Binga Crosbyho patří mezi 20 nejprodávanějších skladeb všech dob. Na službě Spotify je ale ve streamování předčí jiní interpreti. Web deníku The Guardian poukázal na to, že doba se mění a popularita dnes není totéž co před 40 lety.  

Stejně jako počet prodejů by se měl posuzovat i objem streamování, ohlas na sociálních sítích, množství fanoušků na YouTube nebo počet prodaných vstupenek na koncerty.

Analýza dat hudební služby Spotify prokázala, že interpreti, jejichž hudba figuruje mezi 20 nejprodávanějšími, nepatří zároveň k nejstreamovanějším. Hudební průmysl by změnu trendu měl zohlednit i při sestavování žebříčku popularity, píše dále The Guardian.

Píseň All I Want for Christmas Is You (14. nejprodávanější singl) od Mariah Carey, zaznamenal na Spotify přibližně 114 miliónů poslechů. Zatímco Lean On od americké skupiny Major Lazer mělo jen za loňský rok 540 miliónů přehrání. Podobně dopadly během porovnání i další dvě desítky muzikantů z žebříku top 20. 

Z dat rovněž vyplývá, že mezi nejstahovanější patří hudba posledních deseti let. "Současní interpreti si uvědomují, že služby jako Spotify jsou zajímavým prostorem pro vytvoření silné fanouškovské základny mladých lidí," píše The Guardian.

Na druhou stranu legendy jako The Beatles, AC/DC nebo Led Zeppelin zaujímají ke streamovacím službám dlouhodobě odtažitý postoj a svoji hudbu k poslechu na internetu nenabízejí. To do určité míry výsledky zkresluje.

Největšímu ohlasu z dvacítky bestsellerů se na Spotify těší například vánoční hity. Balada od Mariah Carey zaujala na žebříčku nejprodávanějších hitů 14. místo, na Spotify ale patří mezi nejstreamovanější. Stejně v žebříčku směrem nahoru posunula například i Whitney Houston nebo kapela Scorpions.

10 nejprodávanějších singlů všech dob (zohledněno o streamování)

1. (14. místo All Time Singles) Mariah Carey - All I Want For CHristmas Is You
2. (7. místo) Whitney Houston - I Will Always Love You
3. (13. místo) Celine Dion - My Heart Will Go On
4. (16.místo) Scorpions - Wind of Change
5. (12.místo) Bryan Adams - (Everything  I do) DO It for You
6. (1.místo) Bing Crosby - White Christmas
7. (11. místo) John Travolta a Olivia Newton-John - You´re the One That I Want 
8. (2.místo) Eltoh John - Candle in the Wind
9. (4.místo) Mungo Jerry - In the Summertime
10. (20. místo) The Beatles -I Want to Hold YOur Hand

Top 10 nejstreamovanějších singlů na Spotify

1. Major Lazer  - Lea on 
2. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
3. Omi - Cheerleader
4. Justin Bieber - What Do You Mean?
5. Mark Ronson - Uptown Funk
6. Justin Bieber - Sorry
7.  Hozier - Take Me To Church
8. The Weeknd - Can´t Feel My Face
9. Wiz Khalifa -  See You Again
10. Skrillex - Where Are Ü Now
 

Právě se děje

Další zprávy