Údajný držitel světových rekordů. Na Colours přijede rychlý klavírista Melnyk

ČTK ČTK
17. 11. 2022 11:20
Kanadský klavírista a filozoficky uvažující skladatel ukrajinského původu Lubomyr Melnyk vystoupí na příštím ročníku Colours of Ostrava. Hudebník s pověstí údajně nejrychleji hrajícího pianisty světa se představí v Dolní oblasti Vítkovice na 20. ročníku festivalu. Ten se uskuteční od 19. do 22. července příštího roku.
Lubomyr Melnyk vymyslel styl extrémně rychlé hry na klavír.
Lubomyr Melnyk vymyslel styl extrémně rychlé hry na klavír. | Foto: Alex Kozobolis

Rodák z uprchlického tábora v Mnichově od roku 1950 žije v Kanadě, studoval v Paříži, má klasickou průpravu a obdivuje hudbu od Johanna Sebastiana Bacha po současníka Terryho Rileyho. Sám se naopak stal vzorem pro mladšího Hauschku nebo Nilse Frahma a hudební novináři jeho dílo řadí mezi klavírní minimalismus, post-rock a ambient. "Kdyby žil dneska Chopin, hrál by ambient a kontinuální hudbu," tvrdí.

V posledních dekádách bydlel střídavě v lesích ve Švédsku, Německu nebo Kanadě. "Jsem jako kočovný cikán, žiju tam, kde je piano," říká Melnyk, který již v Česku dříve účinkoval, například před čtyřmi roky v Kutné Hoře.

Styl extrémně rychlé hry na klavír v 70. letech minulého století vymyslel. Celou hodinu bez přestávky dokáže vyluzovat až 19,5 noty za vteřinu, průměrně 13 až 14 not za vteřinu, tvrdí o sobě. Označuje se také za držitele několika světových rekordů. "Když hraji, změním se v letícího orla, plovoucího delfína, běžícího geparda. Změním se v déšť, mraky, barvu nebes. Necítím už prsty, žádné neexistují, není ani tělo. Existuje jen piano a já, spolu zpíváme," říká.

Podle pořadatelů festivalu třiasedmdesátiletý Melnyk "vypadá jako Rasputin, postrádá však jeho maniakální povahu". Na koncertech často přechází do filozofických úvah, ze kterých pak "vyklouzne kouzelně roztržitými gesty a vtipnými poznámkami". Melnyk na sebe poprvé upozornil nahrávkami pro londýnský avantgardní label Erased Tapes.

Colours of Ostrava na desítce scén nabídnou několik stovek interpretů všech žánrů z celého světa a nehudební program včetně mezinárodního fóra Meltingpot, divadel, filmů, workshopů či výtvarných aktivit. Jednou z hlavních hvězd bude americká poprocková kapela OneRepublic. Z podobného ranku jako Lubomyr Melnyk dorazí též dvaatřicetiletá polská klavíristka propojující klasickou hudbu s jemnou elektronikou Hania Rani, jež vloni vydala desku na prestižním labelu Deutsche Grammophon.

Lubomyr Melnyk hraje v Kodani svou kompozici nazvanou Butterfly. Hudba začíná v čase 3:26. | Video: Erased Tapes
 

Právě se děje

Další zprávy