Hledá se hlas. Hollywoodský skladatel James Newton Howard shání zpěvačku pro pražský koncert

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
30. 6. 2017 15:18
Český národní symfonický orchestr doprovodí na podzimním evropském turné slavného amerického skladatele James Newtona Howarda. Při této příležitosti hledá pro pražský koncert ženský hlas do ikonické skladby Hanging Trees z dramatu Hunger Games. Poprvé symfonický orchestr vystoupí se skladatelem dnes na zahajovacím večeru 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde Howard zároveň převezme Křišťálový globus za svůj mimořádný umělecký přínos.
Video Českého národního symfonického orchestru ke konkurzu na zpěvačku. | Video: YouTube kanál JVS Group

Slavný hollywoodský skladatel James Newton Howard, jenž vystoupí v listopadu v Praze s Českým národním symfonickým orchestrem, hledá hlas do své ikonické skladby Hanging Tree.

Píseň vznikla pro drama Hunger Games a do konkurzu se podle Howarda může přihlásit jakákoliv žena bez ohledu na věk.

Premiéra s českými hudebníky ve Varech

Český národní symfonický orchestr bude Howarda doprovázet na jeho podzimním evropském turné s názvem The 3 Decades of Music for Hollywood. Premiéra společného vystoupení však proběhne již v pátek na zahajovacím večeru 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

"Na Český národní symfonický orchestr jsem dostal doporučení od svého přítele a skladatele Hanse Zimmera. Ten orchestr je skvělý a těším se na spolupráci s nimi," uvedl světoznámý skladatel a dirigent.

Rodák z Kalifornie převezme na zahajovacím večeru také Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. "Jsem velmi poctěn oceněním, které v Karlových Varech dostanu. Toto uznání, ze země se silným filmovým a hudebním dědictvím a tak daleko od mého domova je pro mě velmi speciální," řekl Howard novinářům na tiskové konferenci.

Pretty Woman i Batman

James Newton Howard patří k nejvšestrannějším skladatelům filmové hudby současnosti. Jeho kariéra trvá přes třicet let. Složil hudbu k více než 120 filmům, šestkrát byl nominován na Oscara za nejlepší hudbu k filmům Odpor, Michael Clayton, Vesnice, Uprchlík, Pán přílivu či Svatba mého nejlepšího přítele. 

V roce 2009 získal společně s Hansem Zimmerem Grammy za hudbu k filmu Temný rytíř. Je také držitelem cenu Emmy za titulní píseň k seriálu Andreho Braughera Gideon’s Crossing a dvě další Emmy nominace za nejlepší titulní píseň k seriálu Pohotovost a píseň k seriálu Vinga Rhamese Men. 

Hanse Zimmera považuje Howard za přítele, jejich studia stojí zhruba půl kilometru od sebe.

Howard složil také hudbu k hollywoodskému trháku Pretty Woman. "Když mě Garry Marshal najal na to, abych dělal Pretty Woman, byl jsem velmi nezkušený," řekl.

"Garry byl jeden z nejmilejších lidí, které jsem kdy potkal. Chtěl po mně, abych napsal velmi jednoduchou věc na piano. Vůbec jsem si nevšiml, že to byl hit, tehdy jsem se o komerční úspěch filmů vůbec nezajímal, o byznyse jsem nic nevěděl. Takže jsem prostě napsal muziku, nahrál ji a film se tak stal první z devíti, na kterých jsem spolupracoval s Julií Robertsovou," dodal ke svým filmovým začátkům.

Na Křišťálový globus čeká speciální místo

Před filmem pracoval v nahrávacím byznyse. Spolupracoval s největšími osobnostmi současného popu - Eltonem Johnem, Barbrou Streisandovou, Rodem Stewartem či Dianou Rossovou. Podle svých slov si v poslední době užil spolupráci s americko-kanadskou hudební formací Arcade Fire.

A kam si skladatel český Kříšťalový globus uloží? "Záleží na tom, jak velký bude," odpověděl se smíchem.

"Viděl jsem fotky a vypadá nádherně. Samozřejmě, že pro něj mám velmi speciální místo," poznamenal. Všechna důležitá ocenění má prý ve svém studiu, kde je vidí každý den.

Kritik Kamil Fila doporučuje zajímavé snímky z 52. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy