Na karlovarském festivalu bude soutěžit i dokument Svět podle Daliborka o českém neonacistovi

Hana Slívová Hana Slívová
30. 5. 2017 12:40
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (30. 6. až 8. 7. 2017) představil filmy v soutěžních kategoriích - v hlavní soutěži, v kategorii Na východ od Západu a v soutěži dokumentárních filmů. Bude mezi nimi několik českých snímků i film, který organizátorům přišel do počítače během festivalu v Cannes.
Video: YouTube / Hithit.cz - Svět podle Daliborka

Karlovarský filmový festival představil všechny filmy, které se budou letos ucházet o ceny v hlavní soutěži, v soutěži Na východ od Západu a v soutěži dokumentárních filmů.

V hlavní soutěži návštěvníci uvidí ve světové premiéře snímek Chlapi nepláčou, který se k organizátorům dostal během festivalu v Cannes.

Vypráví o terapeutické skupině vojáků - veteránů se zkušeností z války v bývalé Jugoslávii. "Díval jsem se na ten film v pokoji na počítači a musím říct, že to byl můj největší zážitek z Cannes," říká umělecký ředitel festivalu Karel Och. "Mám rád filmy, které člověkem zacloumají, a tenhle se navíc dá považovat za výkvět balkánského herectví. Skoro všechny tváře známe například z filmů Emira Kusturici."

V hlavní soutěži se představí i film českého režiséra Václava Kadrnky Křižáček. Snímek o útěku z domova je adaptací básně Jaroslava Vrchlického. Kadrnka debutoval v roce 2010 filmem Osmdesát dopisů o snaze jeho matky vystěhovat oba z normalizačního Československa k otci do Velké Británie.

Do hlavní soutěže organizátoři zařadili i slovenského režiséra a herce Petera Bebjaka s kriminálním thrillerem Čára, který se odehrává u slovensko-ukrajinské hranice krátce před vstupem země do schengenského prostoru.

Na festival se vrátí i režisér George Ovashvili, jenž na 49. ročníku festivalu dostal Křišťálový glóbus za Kukuřičný ostrov. Letos veze Chibulu, příběh inspirovaný osudem prvního prezidenta nezávislé Gruzie. 

Filmy v hlavní soutěži

  • Arytmie (Finsko, Německo, režie Boris Chlebnikov, mezinárodní premiéra)
  • Breaking News (Rumunsko, režie Iulia Rugina, mezinárodní premiéra)
  • Cukrář (Izrael, Německo, režie Ofir Raul Grazier, světová premiéra)
  • Čára (Slovensko, Ukrajina, režie Peter Bebjak, světová premiéra)
  • Korporace (Francie, režie Nicolas Silhol, mezinárodní premiéra)
  • Ještě víc (Turecko, režie Onur Saylak, světová premiéra)
  • Drobné si nechte (USA, režie Rachel Israel, mezinárodní premiéra)
  • Křižáček (Česko, Slovensko, režie Václav Kadrnka, světová premiéra)
  • Chlapi nepláčou (Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvatsko, Německo, režie Alen Drljevič, světová premiéra)
  • Ptáci zpívají v Kigali (Polsko, režie Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, světová premiéra)
  • Cesta do Ralangu (Indie, režie Karma Takapa, světová premiéra)

V soutěži Na východ od Západu bude mít Česká republika zastoupení v podobě snímku Absence blízkosti s Janou Plodkovou. Režii tohoto psychologického dramatu o problematickém vztahu mezi matkou a dcerou měl na starost debutující osmatřicetiletý Josef Tuka. Do Varů se také vrací slovenský režisér Juraj Lehotský s dramatem Nina. 

Mezi dokumentárními filmy bude na karlovarském festivalu k vidění ve světové premiéře Svět podle Daliborka. Režisér Vít Klusák natočil stylizovaný portrét autentického českého neonacisty, který nesnáší svůj život a neví, co v něm změnit. K vidění bude v dokumentární soutěži i kontroverzní film o Richardu Müllerovi Nepoznaný.

 

Právě se děje

Další zprávy