Foto: Kvůli vzhledu se jí posmívali. Filmová hvězda Sophia Loren se stala sexsymbolem

Sophia Loren je držitelkou dvou Oscarů. V novém tisíciletí navštívila také Česko.
Podle svých slov byla plachá, stydlivá a trpěla tím, že se jí spolužačky v církevní škole smály. "Malé holčičky dokážou být občas velmi kruté. Byla jsem pilná a pořádná, svědomitě jsem plnila úkoly, ale mezi ostatními jsem se necítila dobře. I proto, že jsem byla snědá, hrozně hubená a všichni mi říkali Párátko," vysvětluje v knize, proč celé dny nejraději trávila v kině.
Když jí bylo 14 let, matka ji přihlásila do soutěže krásy a na herecký kurz. Dva roky nato se dívka přestěhovala do Říma. Začala vystupovat jako statistka v tamních ateliérech, živila se coby manekýnka či interpretka fotorománů, což byly populární fotografické komiksy.
První větší angažmá získala ve filmu Quo Vadis, kde ztvárnila otrokyni. Následovaly další konkurzy. Netrvalo dlouho a Sophia Loren začala hrát silné ženy, které svou hrdostí či morální integritou v těžkých časech drží pohromadě komunitu nebo rodinu.
Zásadním momentem pro ni byla účast v soutěži krásy Miss Italia, kde si jí všiml o 20 let starší producent Carlo Ponti (na fotografii). S ním pak od roku 1957 až do jeho smrti v roce 2007 tvořila manželský pár. Zobrazit 30 fotografií
Foto: Profimedia.cz
Kultura ČTK Kultura, ČTK
před 2 hodinami
V dětství se jí spolužačky kvůli vzhledu posmívaly, ona se však stala sexsymbolem 50. a 60. let minulého století. Italská herečka Sophia Loren, držitelka dvou Oscarů, pěti Zlatých glóbů i prestižních cen z festivalů v Cannes nebo Benátkách, se tento pátek dožívá 90 let. Díky dramatu Horalka jako první aktérka cizojazyčného snímku dosáhla na Oscara za herectví. Připomínáme její nejznámější role.
 

Právě se děje

Další zprávy