Zemřela hvězda zlatého věku Hollywoodu. Herečce Olivii de Havillandové bylo 104 let

ČTK ČTK
26. 7. 2020 18:41
Ve věku 104 let uplynulou sobotu zemřela britsko-americká herečka Olivia de Havillandová, která byla jednou z posledních hvězd zlatého věku Hollywoodu z 30. let minulého století. Informovala o tom britská stanice BBC. Herečka zesnula pokojně ve spánku v Paříži, kde žila od roku 1960.
Na snímku z roku 1948 si herečka Olivia de Havillandová čte scénář.
Na snímku z roku 1948 si herečka Olivia de Havillandová čte scénář. | Foto: ČTK/AP

Havillandová byla pětkrát nominována na Oscara. Získala ho dvakrát, za filmy Každému dle zásluh z roku 1946 a o tři roky mladší Dědičku.

Olivia de Havillandová na snímku z roku 2010.
Olivia de Havillandová na snímku z roku 2010. | Foto: Reuters

Úspěch u diváků slavila i rolí v téměř čtyřhodinové epopeji Jih proti Severu. Ta měla slavnostní premiéru 15. prosince 1939 v Atlantě a je považována za jeden z nejslavnějších hollywoodských snímků všech dob.

V posledních týdnech se nicméně film stal v USA terčem kritiky kvůli tomu, že zobrazuje některé etnické a rasové předsudky.

Kromě mnoha cen Havillandová v listopadu 2008 z rukou tehdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího obdržela národní medaili za umění. V září 2010 pak z rukou francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho převzala Řád čestné legie.

Olivia de Havillandová jako Melanie a Ona Munsonová coby Belle ve scéně z filmu Jih proti Severu, 1939. | Video: Selznick International Pictures
 

Právě se děje

Další zprávy