Zemřel Peter Bogdanovich, herec a režisér filmu Poslední představení

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 6. 1. 2022 20:46
Ve věku 82 let zemřel americký režisér a herec Peter Bogdanovich, který proslul počátkem 70. let jako jeden z představitelů takzvaného Nového Hollywoodu. O jeho úmrtí informovaly agentura AP a časopis The Hollywood Reporter s odvoláním na dceru. Zemřel tento čtvrtek ráno ve svém domě v Los Angeles, upřesnila Antonia Bogdanovichová.
Zleva John Huston, Orson Welles a Peter Bogdanovich při natáčení filmu The Other Side of the Wind.
Zleva John Huston, Orson Welles a Peter Bogdanovich při natáčení filmu The Other Side of the Wind. | Foto: Netflix

"Je to šok. Jsem zničený. Byl to úžasný a skvělý umělec," reagoval na zprávu o Bogdanovichově úmrtí režisér Francis Ford Coppola. "Nikdy nezapomenu na premiéru Posledního představení. Pamatuji si, jak na konci diváci kolem mě vyskočili a propukl potlesk, který trval klidně 15 minut. Ať si navždy užívá vzrušení našeho potlesku," dodal.

Peter Bogdanovich se narodil roku 1939 v americkém státě New York, jeho otcem byl srbský malíř Borislav Bogdanovich, který začátkem 20. let studoval hru na klavír u Karla Hoffmeistera na Pražské konzervatoři.

"Vždy na Prahu vzpomínal jako na své oblíbené město. Já jsem ji nikdy neviděl. Pamatuji si jen obleky, které si otec v Praze nechal ušít, a pak s nimi i s maminkou utekli před Hitlerem do Ameriky," vzpomínal Peter Bogdanovich před sedmi lety v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Toho času také pracoval na scénáři, který se částečně odehrává v české metropoli. "V jednom bodě se všechny postavy seberou a odjedou do Prahy. A hlavní hrdina bude na konci sám natáčet film nazvaný Pražský zázrak, protože v tom snímku kdosi zemře a později obživne," plánoval.

Peter Bogdanovich si jako dvanáctiletý začal vést kartotéku svých názorů na každý film, který viděl, připomíná The Hollywood Reporter. V 16 letech studoval herectví u slavné Stelly Adlerové. Začínal jako novinář a kritik, nakonec se stal režisérem.

Od počátku byl považován za autora s výrazným rukopisem, píše AP. Publikum i kritiku Bogdanovich nadchl melancholickým černobílým snímkem Poslední představení z roku 1971, v němž účinkoval mladý Jeff Bridges. Získal osm nominací na cenu Oscar, dvě za vedlejší herecké role proměnil. O dva roky později natočil Papírový měsíc, chválu sklidila také adaptace románu Henryho Jamese Daisy Millerová v roce 1974.

V té době patřil s Francisem Fordem Coppolou a Martinem Scorsesem k nejvýraznějším režisérům americké nové vlny.

Později se o něj začal zajímat i bulvární tisk, a to kvůli aféře s modelkou a herečkou Dorothy Strattenovou, s níž roku 1981 natočil film A všichni se smáli. Strattenová byla vdaná a její manžel ji i sebe zabil. Sedm let nato si Bogdanovich vzal Dorothyinu dvacetiletou sestru Louise, s níž chodil od jejích 14 let. Známá byla rovněž jeho aféra s herečkou Cybill Shepherdovou, když byl ještě ženatý s Polly Plattovou, připomíná AP.

Po bankrotu v 80. letech Bogdanovich pracoval pro televizi, publikoval knihy a natáčel dokumenty. Mladší generace jej znala jako psychoterapeuta Elliota Kupferberga z patnácti epizod seriálu Sopranovi, namluvil také diskžokeje ve filmu Kill Bill od Quentina Tarantina.

V poslední době byl méně činný. Roku 2001 natočil Lepší společnost s herečkou Kirsten Dunstovou, napůl pravdivou historii o tajemné smrti tiskového magnáta Williama Randolpha Hearsta. Naposledy před osmi lety pak Bogdanovich uvedl komedii Je prostě báječná s Owenem Wilsonem, Imogen Pootsovou a Jennifer Anistonovou.

Bogdanovich jen do svých 30 let údajně zhlédl až 4000 filmů, z nichž si vypisoval poznámky. Na jejich základě roku 1961 uspořádal retrospektivní přehlídku filmů Orsona Wellese v newyorském Muzeu moderního umění. Později s Wellesem napsal knihu rozhovorů a úzce se spřátelili. Stejně tak Bogdanovich publikoval text a natočil důležitý dokumentární film o režisérovi slavných westernů Johnu Fordovi.

Před několika lety Bogdanovich své poznámky začal postupně zveřejňovat na blogu, jejž si pod přezdívkou Blogdanovich vedl na serveru Indiewire.com. Vydal více než třináct knih, v nichž se důkladně zabýval tvorbou Alfreda Hitchcocka, Howarda Hawkse nebo Fritze Langa.

 

Právě se děje

Další zprávy