V soutěži Anifestu je i Fimfárum 2

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 2. 2006 16:30
Festival - Už pátý ročník festivalu animovaných filmů Anifest slibuje temné filmy i české Fimfárum 2.

"Společným jmenovatelem řady filmů byla letos absence humoru a určitá temnost," shrnuje Tomáš Rychecký, programový ředitel Anifestu, který se letos v Třeboni koná od 4. do 10. května.

Předseda výběrové komise, pedagog FAMU Jiří Kubíček to vysvětluje tím, že z celkového počtu 1056 soutěžních filmů bylo více než 400 studentských. A studenti se prý rádi ve své tvorbě zabývají "temnými" tématy stáří či smrti.

Audio: člen výběrové komise Michal Žabka

Podle Kubíčka je současné zbožštění digitální animace snad už na ústupu, i když počítačově animované nebo alespoň digitálně dotvořené filmy stále tvoří kolem tří čtvrtin z přihlášených děl. Trh je nicméně podle Kubíčka už touto "chladnou" metodou přesycený a lze očekávat návrat ke klasické animaci.

Terkel in Trouble
Terkel in Trouble | Foto: Anifest

Filmy a autoři

Nejvíce obsazená a současně nejkvalitnější je soutěž krátkometrážních filmů. Čeští zástupci jsou ve všech festivalových sekcích včetně soutěže celovečerních filmů, kde českou kinematografii zastupuje Fimfárum 2. Na Anifestu představí svůj film Strom David Súkup, soutěží i Klimtův film Skláři, součást kolekce animovaných snímků z loňského Expa.

Mluví se o možné účasti Henryho Selicka, pravděpodobně by mohl přijet - stejně jako loni - i Bill Plympton. I letos na festival dorazí nyní třináctiletý Kolumbijec David Castrillón, který se díky Anifestu stal loni v Kolumbii celebritou, přestože jeho film si z Třeboně neodvezl žádnou cenu.

Heidi
Heidi | Foto: Anifest

Kromě filmových škol u nás příliš animovaných snímků nevzniká. Organizátoři Anifestu proto přišli i s projektem finanční podpory pro animované filmy. Tvůrci animovaných filmů se mohou hlásit do 14. dubna; mezi nejlepší náměty bude rozděleno "několik milionů korun". Vítězové budou vyhlášeni právě na letošním Anifestu.

Více informací o soutěži projektů animovaných filmů a letošním Anifestu najdette ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy