Pojar: Nick Park už není, co býval

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 2. 2006 0:00
Rozhovor - Do kin vstupuje animované Fimfárum 2. Pohádkou Paleček přispěl i slavný Břetislav Pojar.

Když si Břetislav Pojar, Aurel Klimt, Vlasta Pospíšilová a Jan Balej rozebírali pohádky pro Fimfárum 2, dostal Pojar právo první volby. Vybral si Palečka a vytvořil asi nejpůsobivější část nového Fimfára. Točí filmy už padesát let a znovu dokazuje, že svůj obor pořád ovládá dokonale.

O svém přístupu k Palečkovi říká: "Werichova verze pohádky o této známé postavičce malinkatého chlapíka je vlastně krátký pikareskní román okořeněný jeho osobitým humorem a filozofií. Z textu jsem chtěl zachovat co nejvíc - tím spíš, že Werich pohádku sám namluvil."

Paleček
Paleček | Foto: Aktuálně.cz

Jaké je podřídit vyprávění komentáři Jana Wericha?

Nikdy jsem komentářové filmy nedělal. Točil jsem víceméně filmy, kde postavy vedly dialog, a komentář jsem vypouštěl. Někdy je ten komentář trochu zdržující a zbytečný, někdy může vše urychlit. Werich ve Fimfáru sice má dialogové pasáže, ale víceméně je to vyprávěná epická pohádka. Nedá se moc krátit, když to člověk nechce šidit. Werich je vlastně taková hlavní hvězda pohádky - takže to jsem chtěl zachovat.

Jaký je váš vztah k Janu Werichovi?

Dobře jsem ho znal. Vídal jsem se s ním tak jednou týdně, znal jsem se i s jeho paní a dcerou. Takže pro mě to bylo trochu takové setkání po letech. Byla to příjemná vzpomínka na dobu, kdy ještě býval naživu.

Jak probíhala spolupráce s výtvarníkem Pavlem Koutským?

Vynikajícím způsobem, překvapil mě. Předtím dělal loutky jenom jednou na takové krátké věci, vlastně ani nebyly charakterové. Tady se toho chopil a jak loutky, tak dekorace udělal opravdu výborně.

Paleček
Paleček | Foto: Maur Film

Může Fimfárum 2 prorazit i v zahraničí?

Myslím, že po tematické stránce to není problém. Problém spíš bude, že se asi nepodaří najít stejně slavnou "propagační" osobu, jako byl právě Werich.

Co říkáte loni uvedeným zahraničním celovečerním animovaným snímkům jako Mrtvá nevěsta Tima Burtona nebo Parkův Walace a Gromit: Prokletí králíkodlaka?

Mrtvou nevěstu jsem ještě neviděl, ale znám filmy Nicka Parka. Trochu se zhoršil, mám pocit, že nejlepší filmy vytvořil, dokud je dělal ručně. Pak se pustil do velkých projektů, kde už je velký tým a digitální technika a je to vidět.

Pokračování rozhovoru ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy