Teď doženeme Ameriku, pak přijde Rambo a Indiana Jones

Kamil Fila
12. 1. 2008 13:32
Jaké filmy čekat ve světě i u nás do jara 2008

Praha - Filmový výhled v následujícím necelém půlroce vypadá mnohem barvitěji u nás než v zámoří. Může za to typické rozvržení distribučního roku.

Zatímco v USA jsou nejambicióznější filmy nasazovány koncem starého roku, aby zůstaly co nejčerstvěji v paměti komisí, asociací a spolků, které udílejí výroční ceny, k nám tato díla přijdou do distribuce o pár měsíců později, kdy už většinou nějaké ceny dostanou.

V Americe se totiž počítá s dvojím během filmu. Jednou je nasazen do užší distribuce, aby se okolo něj rozšířila šeptanda, pak získá ceny (či alespoň nominace) a stoupne jeho komerční hodnota.

Prvním opozdilcem je 17. ledna dusné erotické retro Touha, opatrnost od tchajwansko-amerického režiséra Anga Lee (Tygr a drak, Zkrocená hora), které už získalo hlavní cenu na festivalu v Benátkách.

George Clooney ve filmu Michael Clayton
George Clooney ve filmu Michael Clayton | Foto: Aktuálně.cz

Tentýž týden se chystá premiéra soudního dramatu Michael Clayton s Georgem Clooneym v hlavní roli.

O týden později,  24. ledna,  přijde do kin poslední bizarní komedie Wese Andersona (Život pod vodou) Darjeeling s.r.o. pojednávající o "duchovní" cestě tří bratrů do Indie.

A na konci ledna se dočkáme adaptace románu Pokání s Keirou Knighleyovou v hlavní roli, která tu podala výkon, jenž obměkčil i mnohé pochybovačné kritiky. Víc čtěte zde

V února přitančí Johnny Depp v hororovém muzikál Tima Burtona Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleetstreet; název a režisér hovoří za vše.

Zabodovat může i skandální drama Lovec draků Marka Forstera, v němž hraje roli znásilnění dítěte v arabské rodině. Víc čtěte zde

Politická satira Soukromá válka pana Wilsona, jež dorazí v polovině února, líčí skutečný příběh amerického senátora v podání Toma Hankse, který sponzoroval Al-Káidu v boji proti Sovětům.

Reálným zázemím se zaštiťuje i drama Skafandr a motýl Juliana Schnabela o muži, který ochrnutý po celém těle vyjma levého oka (14. února).

Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

A 21. února pak bude mít premiéru vysoce hodnocené drama Než ďábel zjistí, že jsi mrtvý od Sidneyho Lumeta o dvou sourozencích, kteří zpackají velkou loupež.

Čtete také: Svět 2007: Recenzentům se loni nejvíc líbil animovaný krysák

A konečně 28. února se k nám konečně dostane nejvyzdvihovanější film posledních měsíců, Tahle země není pro starý od sourozenecké dvojice bratří Coenů. Drsný kriminální příběh je nabitý humorem typickým pro své autory, kteří si jako předlohu vyhlédli ceněný román Cormaca McCarthyho.

Až do 27. března bude trvat, než budeme v kinech moct navštívit dalšího oscarového favorita a další adaptaci Až na krev, drama z dob petrolejářských pionýrů, v němž podává neuvěřitelný výkon Daniel Day-Lewis.

Netradiční životopisný snímek o Bobu Dylanovi I´m not there, kde zpěváka ztvárnilo pět herců a jedna herečka, si distributoři schovávají až na 3. dubna; stejně jako výjimečně zdařilý režijní debut herce Bena Afflecka Gone, baby, gone. Ani jeden z filmů ještě nemá český distribuční titul. Více čtěte zde

Foto: Profimédia

Na konci dubna budeme mít šanci zkompletovat si přehled o nejlepších amerických filmech roku 2007 s dobrodružnou road-movie Útěk do divočiny od dalšího režírujícího herce Seana Penna.

A kde se schovávají hity pro široké masy?  V těch s Amerikou většinou držíme krok, internetoví piráti by totiž distributory lehce zastoupili.

Marketingovou bombou se zdá být Cloverfield; u nás bude uveden pod názvem Monstrum a má ho na svědomí na svědomí tým kolem producenta J. J. Abrahamse (seriál Ztraceni). Prý půjde o nové pojetí příšeráckého velkofilmu a domácího videa.

Snímek má mimořádně originální kampaň a vypadá vskutku slibně. Amerika vzhled monstra odhalí 17. ledna, my o týden později.

Už dlouho se také do kin chystá čtvrtý díl Ramba se Sylvesterem Stallonem. Amerika má jasno: 25. ledna budou explodovat mozky a vytrhávat se ohryzky holýma rukama. Do českých kin film vstupuje 21. února ve 20 kopiích pod názvem Rambo: Do
pekla a zpět. Víc čtěte zde

Bratři Karamazovi
Bratři Karamazovi | Foto: Mateusz Skalski

S jistou skepsí "to bude ale konina" je nahlížen velkorozpočtový 10 000 př. n. l. od tvůrce Dnu nezávislosti, Godzilly a Dnu poté, Rollanda Emmericha.

Trailery se šavlozubými tygry a pyramidami vypadají bizarně. Historiky a archeology v Americe klepne pepka 7. března, u nás bude zvýšený nápor dva týdny na to.

I profesionální archeologové však jistě rádi skousnou čtvrtý díl Indiana Jonese s podtitulem Království křišťálové lebky, jenž provede frontální útok na kina 22. a 23. května po celém světě najednou.

Z českých filmů ve výhledu do konce jara zatím vypadají nejslibněji tři tituly: adaptace generačního románu O rodičích a dětech od Vladimíra Michálka (6. března), psychologická romance Venkovský učitel od Bohdana Slámy (20. března) a svérázný převod hry Karamazovi z dejvického divadla od Petra Zelenky (24. dubna).

Čtěte také: Rok 2008 v Česku : do kin zamíří nevídaných 32 českých filmů

 

Právě se děje

Další zprávy