Bob Dylan byla i žena, poslouchejte

tur
1. 11. 2007 12:00
Životopisný film doprovází nabitý soundtrack

Praha - Nechtěl jsem přispívat k Dylanovu kultu nebo křísit jeho popularitu, to on vůbec nepotřebuje - spíš jsem to bral jako sondu do jeho osobnosti, říká v rozhovoru pro časopis Rolling Stone Todd Haynes, režisér formálně experimentálního snímku I'm Not There.

Šest různých herců ztvárnilo písničkáře v sedmi životních stádiích. Marcus Carl Franklin, Ben Whishaw, Heath Hedger, Christian Bale, Richard Gere a Cate Blanchett, která za dylanovskou kreaci získala ocenění na festivalu v Benátkách  ti všichni ukazují, že Bob Dylan může být kdokoli a možná nemusí být nikdo.

České uvedení filmu je plánováno až na březen příštího roku, zatím si ale lze krátit čas hudební interpretací Dylanova přeběhlictví. Film totiž provází soundtrack s celkem 34 coververzemi, který právě vychází. 

"Nápad ztvárnit jej několika herci se mi vloudil už někdy kolem roku 1999 nebo 2000, když jsem začínal s přípravami. Jevilo se mi to jako nejvhodnější případ, jak se mu dostat pod kůži a ukázat, za čím vším vlastně tenhle člověk stojí," dodává režisér, který si žánr filmové biografie vyzkoušel už na Velvet Goldmine (Sametová extáze).

I'm Not There - trailer

Do hlavních rolí angažoval režisér rozdílné a vizuálně nepodobné typy, třeba Heath Ledger  měl ztvárnit spíš jakousi "vůni" Dylana než být jeho obrazem. Portrét se má podle autora složit ve finále, ze všech střípků po shlédnutí filmu.

Ještě vetší multiplikaci umělce, který v mnohém ztělesňuje šedesátá léta, předvádí aktuální soundtrack. Na ploše dvou CD autoři písničkáře staví do role kmotra a woodyallenovského Zeliga, který jde napříč žánry a každý svým charakteristickým způsobem poznamená.

Heath Ledger jako Bob Dylan
Heath Ledger jako Bob Dylan | Foto: Aktuálně.cz

Z vědomých ctitelů odkazu zpívá Eddie Vedder hned úvodní All Along The Watchtower. Ale ke stylově spřízněnému Marku Laneganovi, Sufjanu Stevensovi a texaskému písničkáři Iron & Wine se tvůrci soundtracku odvážili oslovit i hudebníky ze vzdálenějších teritorií, aby potvrdili, jak je Dylan zakořeněný v současné americké pop kultuře.

Přizvali Sonic Youth i hippíky The Hold Steady; genderovou nevyhraněnost, kterou ve filmu demonstruje herecky vlastně nejpřesvědčivější Cate Blanchett, na soundtracku suplují zpěvačky Karen O z Yeah Yeah Yeahs, francouzská ikona Charlotte Gainsbourg a svým způsobem i kapela Antony & The Johnsons s androgynním frontmanem.

Z lokálního hlediska není bez zajímavosti, že se na soundtracku ocitli také Glenn Hansard s Markétou Irglovou.

 

Právě se děje

Další zprávy