Afghánští dětští herci ujeli před lynčováním

BBC, Hej
10. 12. 2007 12:30
Malí Afghánci kvůli Lovci draků opustili zemi
Lovec draků (Kite Runner)
Lovec draků (Kite Runner) | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Čtyři dětští představitelé hrdinů filmu Lovec draků opustili Afgánistán. Z obav o jejich bezpečnost je odtud odvezli tvůrci filmu, který po několika odkladech vstupuje do amerických kin.

Lovec draků je adaptací stejnojmenného bestselleru afgánsko-amerického spisovatele Khaleda Hosseiniho. Vypráví o dospívání afgánského chlapce v éře sovětské invaze do Afgánistánu a vzestupu Talibanu. Problematická je zejména scéna , v které je hrdina svědkem toho, jak je jeho nejlepší kamarád znásilněn.

ČTĚTE VÍCE:

Lovec draků (Kite Runner)
Lovec draků (Kite Runner) | Foto: Aktuálně.cz

Premiéra se posouvala právě z obav o bezpečnost chlapců. Podle Megan Colliganové z Paramount Vantage nakonec byli raději minulý týden převezeni do Spojených arabských emirátů.

"Minulý pátek čtveřice dětských herců z filmu Lovec draků opustila Afghánistán na doporučení několika nevládních organizací a afghánských expertů," píše se v ofoiciálním prohlášení. "Jejich bezpečnost a dobrá pohoda je naším nejvyšším zájmem a jsme rádi, že jsme byli schopni je dostat do bezpečí."

Herecký výkon Ahmada Khana Mahmidzada, který ve filmu ztvárnil oběť útoku, už vyzvdihlo několi recenzentů; New York Times jeho účast označil za "jeden z nejúžasnějších dětských hereckých výkonů".

V Afghánistánu film vůbec nebude uveden, panují ale obavy, že by místní černý trh mohly zapavit pirátské kopie DVD a vyvolat vlnu násilí.

 

Právě se děje

Další zprávy