Recenzentům se loni nejvíc líbil animovaný krysák

Kamil Fila
6. 1. 2008 18:00
V hlasování kritiků se objevily i české filmy
Ratatouille
Ratatouille | Foto: Falcon

Praha - Statisticky vzato mohou být nejlepšími filmy ty, jež sklidí nejvíce kladných recenzí. Populární stránky Metacritic.com takto evidují jako nejpozitivněji přijímaný film roku 2007 3D animovanou komedii Ratatouille.

V systému, kdy je každá recenze obodována od nuly do sta, a následně je z nich spočítán průměr, získala skoro absolutní skóre 96.

Vtipný, řemeslně pečlivý a dojemný příběh o krysákovi, který chce být kuchařem ve vyhlášené pařížské restauraci, uspokojuje recenzenty všeho věku, pohlaví, bezdětné i dětné. Film je milován nejspíš i proto, že v něm jednou z hlavních postav je nemilosrdný kritik restaurací.

Nejlépe přijaté filmy r. 2007

  • 1. Ratatouille 96
  • 2. Killer of Sheep 94
  • 3. There Will Be Blood 94
  • 4. The Diving Bell and the Butterfly 92
  • 5. No Country for Old Men 90
  • 6. Persepolis 89
  • 7. No End in Sight 89
  • 8. Once 88
  • 9. Away from Her 88
  • 10. This Is England  86

Zdroj: Metacritic; maximum 100 bodů

Unikátní případ je druhé místo se skóre 94: znovuobnovená premiéra studentského filmu Charlese Burnetta z roku 1977. Vrah ovcí, černobílé dílo s ozvuky italského neorealismu, s výrazně sociálním i protirasistickým akcentem nadchlo většinu cinefilních recenzentů.

Na třetím místě (rovněž 94) se umístilo historicko-westernové drama Paula Thomase Andersona Až na krev s Danielem Day-Lewisem v hlavní roli ropného magnáta, jež k nám přijde v březnu.

Skvěle si v součtu vedlo psychologické drama Skafandr a motýl od Juliena Schnabela o ochrnutém muži, jenž nemá paralyzované pouze levé oko.

Páté místo obsadili bratři Coenové se svým černěhumorným a melancholickým snímkem o nájemných vraždách a pašování heroinu, Tahle země není pro starý. Oba filmy u nás budou uvedeny v únoru.

There will be blood
There will be blood | Foto: Archiv

V první desítce se ještě objevuje francouzský animovaný autobiografický snímek Persepolis i  melodramatický muzikál s českou stopou Once. U nás moc ovací nevysloužil, zato za mořem je snímek, respektive jeho soundtrack kandidátem na Grammy i Oscara.

Statistika ovšem není jediný možný pohled; nakonec jde o většinovým souhlasem  přefiltrovaný, byť kvalitní výběr, kde můžou chybět kontroverzní díla, která kritiky rozdělí.

Existují ale přinejmenším dva prestižní žebříčky, kde se vědomě staví na hlasování jednotlivců.  Jsou jimi cena Asociace amerického filmového institutu (AFI) a  cena Britského filmového institutu (BFI).

Bratři Coenové
Bratři Coenové | Foto: Reuters

I AFI pro minulý rok vybrala mezi nejlepší často ty filmy, které odpovídají statickému součtu Metacritic.com, nicméně některé tituly se posunuly výš do první desítky, jež je už organizována abecedně bez nároku na pořadí.

Za zmínku tu stojí nový film veterána Sidneyho Lumeta Než ďábel zjistí, že jseš mrtvej o nepovedeném přepadení klenotnictví, které zosnují bratři v podání Phillipa Seymoura Hoffmana a Ethana Hawka. K nám přijde v únoru.

Už v lednu do českých kin dorazí soudní drama Michael Clayton s Georgem Clooneym v hlavní roli; datum premiéry naopak nebylo určeno u břitké komedie Juno o nechtěném těhotenství šestnáctileté emancipované školačky.

Jinou "nechtěně těhotenskou" komedii z žebříčku AFI, Zbouchnutou, jsme už viděli. Až v dubnu naopak budeme mít šanci zhlédnout road movie Útěk do divočiny od režírujícího herce Seana Penna s hudbou Eddieho Veddera.

Žebříček AFI se cíleně věnuje americkým filmům a hlasují pro něj pouze američtí kritici z vlivných periodik jako Time či Newsweek. Žebříček BFI vytváří osmdesát kritiků z USA, Kanady, Velké Británie, ale i z Francie, Mexika či Filipín.

Julian Schnabel
Julian Schnabel | Foto: Reuters

Výsledky jsou pak v mnohém odlišné. V žebříčku se opakuje pouze film bratří Coenů, jinak je výběr maximálně pestrý.

Na první místo se dostalo rumunské "potratové" drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, které získalo ohromující množství cen a zřejmě vyhraje i Oscara.

Druhý je Inland Empire Davida Lynche - menšinové experimentální umění, které jinak všude propadlo. Třetí je nedoceněná krimi Zodiac Davida Finchera, čtvrtý unikátní životopisný film o Bobu Dylanovi I´m Not There.

Ze známějších (byť i tak fajnšmekrovkých) filmů se tu objevuje Stasi drama Životy těch druhých, gangsterka Davida Cronenberga Východní přísliby (uvidíme už tento měsíc) a anti-western Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, jehož premiéra byla u nás i přes účast Brada Pitta v hlavní roli zrušena.

Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.
Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. | Foto: Aktuálně.cz

Poslední dva snímky v první desítce BFI zastupují vysloveně artové kousky. Syndromy a století thajského režiséra Apichatponga Weerasethakula patří k dokonale nečitelným pocitovým záležitostem, v nichž je kamera schopna dlouze snímat vyprázdněné prostory.

Tiché světlo mexického autora Carlose Reygadase zase netradičními prostředky buduje duchovní atmosféru.

V hlasování se objevily i dva české snímky: už starší Šílení Jana Švankmajera a také ...a bude hůř Petra Nikolaeva.

 

Právě se děje

Další zprávy