Sňatková politika a problémy monarchie. Televize uvede poslední díl Marie Terezie

Sňatková politika a problémy monarchie. Televize uvede poslední díl Marie Terezie
Jana Kvantiková jako Isabela Parmská.
Vpravo je Vojtěch Kotek jako František Štěpán.
Na snímku je Rosaria Viola Mlčková.
Snímek z posledního dílu Marie Terezie.
Foto: Stanislav Honzík
ČTK ČTK
17. 12. 2021 12:30
Příběh panovnice Marie Terezie v koprodukčním televizním seriálu vyvrcholí závěrečným pátým dílem, který Česká televize odvysílá na Nový rok. Hrdinku tentokrát ztvárnila Rakušanka Ursula Straussová. Jejího chotě Františka Štěpána Lotrinského stejně jako v předchozích epizodách hraje Vojtěch Kotek.

Poslední díl zachovává žánr romantického historicko-politického dramatu, v němž nechybí humor. Děj je situován do let 1760 až 1780.

Minisérie vznikla v koprodukci České televize, rakouské ORF, slovenské RTVS a maďarské MTVA, kterou od třetího dílu nahradila francouzská televize Arte. Pod vedením hollywoodského režiséra Roberta Dornhelma se ve snímku kromě Kotka objevili čeští herci jako Zuzana Stivínová, Martin Pechlát, Vladimír Javorský, David Švehlík, Stanislav Majer nebo Jan Budař. Scénář napsala Miroslava Zlatníková.

"Celá série vzbudila společenský zájem o Marii Terezii i dobu její vlády, o osvícenství," říká generální ředitel televize Petr Dvořák.

"Povedlo se nám najít látku, s níž jsme mohli oslovit zahraniční partnery a otevřít si dveře k mezinárodní spolupráci. Pro Českou televizi se jednalo o první takto rozsáhlou koprodukci, ovšem s velkým českým tvůrčím vkladem od počátečních idejí, námětů i scénářů. A to i přesto, že jde spíše o rakouskou hrdinku," dodává Dvořák.

Poslední díl pojednává o sňatkové politice Marie Terezie, finančních problémech monarchie, které se přes nepochopení své ženy pokouší řešit František Štěpán, o jeho synovi, pozdějším císaři Josefu II., jenž se ostře vymezuje proti otci, dále o smrti Františka Štěpána a následném konfliktu mezi Josefem II. a Marií Terezií.

Díky práci maskérů také staršího Františka Štěpána hraje Vojtěch Kotek. "Jsem za tu roli velmi rád. Přirostla mi k srdci. Byl bych rád, kdyby se i díky naší filmové sérii vědělo, jak revoluční jeho myšlení ve své době bylo a co vše dělal," říká.

Partnerkou mu je v poslední epizodě série rakouská herečka Straussová. Mladou Marii Terezii v prvních dvou dílech ztvárnila Marie-Luise Stockingerová, v pokračování ji vystřídala Stefanie Reinspergerová.

První klapka závěrečného dílu padla v polovině dubna ve Valticích, poté štáb točil v Kroměříži, na zámcích Slavkov, Milotice, Jaroměřice nebo v klášteře Plasy.

Česká televize uvedla první dva díly na začátku roku 2018. Ten první se s více než dvěma miliony diváků stal nejsledovanějším pořadem novoročního dne. Kromě koprodukčních partnerů zakoupilo vysílací práva dalších 18 zemí.

Pokračování následovalo o dva roky později. V souvislosti s uvedením nynějšího posledního dílu stanice ČT2 odvysílá 11. ledna dokumentární film Josef II.: Rebel na trůnu od filmařky a spisovatelky Moniky Czerninové.

 

Právě se děje

Další zprávy