Řekne světu o ruské invazi. Sean Penn točí film na Ukrajině

ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
25. 2. 2022 10:14
Americký herec a režisér Sean Penn je od čtvrtečního rána na Ukrajině, kde natáčí dokument o ruské invazi. Ve čtvrtek to napsala agentura AP s odvoláním na kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle ní držitel dvou Oscarů prokazuje větší odvahu než řada západních politiků.
Sean Penn na tiskovém brífinku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Sean Penn na tiskovém brífinku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. | Foto: Kancelář ukrajinského prezidenta

Jedenašedesátiletá hvězda filmů Milk nebo Tajemná řekla byla vyfocena mezi účastníky vládní tiskové konference v Kyjevě. Jiné video zveřejněné na instagramovém účtu ukrajinské hlavy státu zachycuje Penna po boku Zelenského.

Jeho kancelář ve čtvrtek napsala, že herec se účastní tiskových brífinků, setkal se s místopředsedkyní ukrajinské vlády Irynou Vereščukovou a hovořil o ruské invazi s novináři nebo vojáky.

"Sean Penn prokazuje odvahu, která chybí mnoha jiným, včetně západních politiků," uvedla kancelář ukrajinského prezidenta. "Přijel do Kyjeva především proto, aby jako dokumentarista zaznamenal veškeré dění na Ukrajině a řekl světu pravdu o ruské invazi do naší země," doplnila kancelář a poděkovala Pennovi za jeho odvahu a upřímnost v době, kterou mnozí státníci označují za největší ohrožení Evropy od konce druhé světové války.

Penn dokument vyrábí pro společnost Vice Studios. Ukrajinu navštívil již koncem loňského listopadu. Fotografie jej tehdy zachytily při návštěvě frontových linií u Doněcké oblasti.

Jak připomíná britský deník Guardian, herec se zapojil do více humanitárních nebo protiválečných projektů. Roku 2005 v americkém New Orleans pomáhal odklízet následky hurikánu Katrina.

Pět let nato v reakci na haitské zemětřesení založil neziskovou organizaci Community Organized Relief Effort a tento svůj aktivistický počin předloni zdokumentoval ve snímku nazvaném Občan Penn. Poslední dobou jeho organizace v USA propagovala očkovací centra a ochranu proti nemoci covid-19.

Před šesti lety Penn v časopisu Rolling Stone publikoval interview s mexickým narkobaronem Joaquínem Guzmánem, známým pod přezdívkou El Chapo. S ním se po boku mexicko-americké herečky Kate del Castillové setkal po Guzmánově útěku z vězení.

Penn později vyjádřil lítost nad tím, že ani jeho obsáhlý článek nezměnil způsob, jakým Američané debatují o válce proti drogám, dodává Guardian.

Naposledy vloni v létě na festivalu ve francouzském Cannes představil Sean Penn film Flag Day, který režíroval a v němž hraje po boku své dcery Dylan. S herečkou Julií Robertsovou rovněž účinkuje v chystaném seriálu o americké politické kauze Watergate, který bude mít pod názvem Gaslit premiéru 24. dubna v placené videotéce Starz.

 

Právě se děje

Další zprávy