U Národního divadla zazněla ukrajinská hymna, divadla mění program

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 2. 2022 19:52
Orchestr pražského Národního divadla ve čtvrtek na piazzettě mezi svou historickou budovou a Novou scénou zahrál ukrajinskou hymnu. První česká scéna tak vyjádřila podporu nedaleké zemi, již nad ránem napadla ruská vojska.
Členové orchestru Národního divadla ve čtvrtek na náměstí Václava Havla zahráli ukrajinskou státní hymnu.
Členové orchestru Národního divadla ve čtvrtek na náměstí Václava Havla zahráli ukrajinskou státní hymnu. | Foto: Národní divadlo

K divadlu dorazily desítky lidí s vlajkami, studenti zpívali narychlo secvičenou tradiční polsko-ukrajinskou píseň Hej, sokoly.

Také členové orchestru se rychle museli seznámit s notovým partem. Na to, aby hymnu ještě zazpívali v řeči, jíž nevládnou, si ale Národní divadlo netrouflo, řekl jeho mluvčí Tomáš Staněk.

Čtvrteční útok odsoudili světoví státníci i čeští politici včetně ministra kultury Martina Baxy z ODS. "Stejně jako v roce 1968 se vojenské cvičení proměnilo v regulérní invazi. Rusko celou dobu lhalo a opět bez důvodu vojensky napadlo samostatný stát. Musíme jasně reagovat. Kdybychom nebyli v NATO, putinovské Rusko by takto chtělo 'odzbrojit a denacifikovat' i nás," uvedl Baxa v narážce na ranní výrok ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Podporu Ukrajině vyjadřují též umělci. Pražské Divadlo Bez zábradlí, které v lednu pozastavilo provoz kvůli pandemii koronaviru, uspořádá představení na pomoc Ukrajině. V pátek 4. března uvede benefiční inscenaci Homérovy Iliady. Výtěžek půjde organizaci Člověk v tísni na humanitární pomoc Ukrajině.

"Současné události potvrzují, jak aktuální je stále příběh vyprávěný po tisíce let. Mimořádné uvedení Iliady inscenační tým uvede bez nároku na honorář a jeho výtěžek půjde na pomoc Ukrajině. Pro Divadlo Bez zábradlí jde o možnost, jak Ukrajině a jejím občanům v těchto těžkých chvílích aktivně pomoci," tlumočila postoj divadla jeho mluvčí Nikol Kouklová.

Podporu Ukrajině vyjádřilo také pražské divadlo Semafor. "My, co pamatujeme bratrskou pomoc, které se nám dostalo v srpnu 1968, jsme se rozhodli počínaje 25. únorem nahradit naši komedii Nižní Novgorod improvizovaným pořadem, který jsme nazvali Tulipán vadne. Premiéra se koná, ale jinak, než jsme zamýšleli," říká mluvčí Semaforu Lenka Řiháčková.

Název pořadu odkazuje k textu známé semaforské protiválečné písničky Tulipán, kde se zpívá "Když výstřel padne, voják se kácí, tulipán vadne, barva se ztrácí, i kytka pozná, že bitva hrozná životu nesvědčí".

I herecká asociace odsoudila ruský útok na svrchované území Ukrajiny. "Podporujeme kroky českých i evropských politických představitelů, kteří připravují silné reakce vůči této agresi ruské armády. Jsme připraveni pomoci podle našich možností," uvedl prezident asociace Ondřej Kepka.

Podobné stanovisko zveřejnila Asociace spisovatelů. "Vyjadřujeme jednoznačnou podporu Ukrajině a jejímu demokraticky zvolenému vedení. Svobodná Ukrajina dala vzniknout řadě literárních, ale také filmových titulů, které jsou již nyní součástí světového kulturního dědictví. Svoboda a kultura jsou nedělitelné. Jsme s vámi," uvedli za asociaci Igor Malijevský, Jaroslav Rudiš a Jitka Bret Srbová.

Ruskou invazi rovněž odsoudily Asociace profesionálních divadel a také Asociace nezávislých divadel.

 

Právě se děje

Další zprávy