Nesmíme mlčet, říká Byčkov. Ruský šéfdirigent České filharmonie odsoudil invazi

ČTK ČTK
24. 2. 2022 11:38
Ruský šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov ve čtvrtek dopoledne odsoudil invazi své rodné země na Ukrajinu. Podle devětašedesátiletého petrohradského rodáka se opakuje historie z let 1956 a 1968, kdy sovětská okupační vojska vtrhla do Maďarska a Československa.
Semjon Byčkov je šéfdirigentem České filharmonie od října 2017.
Semjon Byčkov je šéfdirigentem České filharmonie od října 2017. | Foto: Petra Hajská

"Ruský útok na Ukrajinu a lži, které se o něm šíří, musí přestat dřív, než se zbytek světa ocitne uprostřed dalšího válečného konfliktu. Nesmíme mlčet a sledovat, jak se historie opakuje tak jako v roce 1956, v roce 1968 a v dalších okamžicích předtím i poté. Nositelé smrti a ničení musí být hnáni k odpovědnosti a musí být zavrženi," míní Byčkov.

Ten má dnes americké občanství. Už před časem uvedl, že si dobře pamatuje 21. srpen 1968, kdy se vrátil z prázdnin a v novinách četl o tom, jak sovětská armáda a vojska Varšavské smlouvy "na prosbu bratrských soudruhů" vtrhly do Československa.

"Četl jsem to a nevěřil svým očím. Když začala škola, diskutovali jsme o tom. Naše učitelka dějepisu, členka komunistické strany, neřekla svůj názor. Ale v očích měla takový pocit studu, že na to nikdy nezapomenu," vzpomíná šéfdirigent, který ze Sovětského svazu emigroval roku 1975.

Ruskou invazi na Ukrajinu ve čtvrtek odsoudil také David Mareček, ředitel České filharmonie. "Myslíme na rodiny obětí a přejeme si, aby jich bylo co nejméně. Doufáme, že se civilizovaný svět razantně postaví násilí a bezpráví," uvádí.

Na budově sídla České filharmonie v pražském Rudolfinu už od začátku týdne visí žlutomodrá ukrajinská vlajka. "Na počátku dnešního koncertu provede pod vedením svého šéfdirigenta a hudebního ředitele Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor českou a ukrajinskou hymnu," dodává mluvčí orchestru Luděk Březina.

Vlajka Ukrajiny vyvěšená na budově pražského Rudolfina. Snímek pochází ze čtvrtka 24. února 2022, kdy ruská armáda zaútočila na Ukrajinu. 

Vlajka Ukrajiny vyvěšená na budově pražského Rudolfina. Snímek pochází ze čtvrtka 24. února 2022, kdy ruská armáda zaútočila na Ukrajinu. 
 | Foto: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy