Recenze: Příběh zakladatele McDonald's o americkém snu bílých mužů nabývá v Trumpově éře aktuálnosti

Tomáš Seidl
27. 1. 2017 10:33
Zakladatel je film o velkém americkém snu. Režisér John Lee Hancock se plně soustřeďuje na postavu Raye Kroce, který založil firmu McDonald's a kterého s fascinující suverenitou ztvárnil Michael Keaton. Více v recenzi Tomáše Seidla z Hospodářských novin.
Zakladatel - trailer | Video: Forum Film CZ

Životopisné drama s ironickým názvem Zakladatel je filmem o velkém americkém snu. Tento sen, v jehož důsledku se v současnosti pod dvěma zlatými oblouky ve tvaru písmena M denně stravuje jedno procento světové populace, si splnil syn českých emigrantů Ray Kroc žijící v letech 1902 až 1984.

Agilní byznysmen v polovině padesátých let vycítil potenciál malého kalifornského podniku s hamburgery jistých bratří McDonaldových a na principu franšízy zahájil jeho proměnu v nejznámější řetězec restaurací rychlého občerstvení.

Režisér John Lee Hancock, který na sebe před čtyřmi lety upozornil snímkem Zachraňte pana Bankse, pojednávajícím o jiném slavném Američanovi Waltu Disneyovi, se plně soustřeďuje na postavu Raye Kroce. S fascinující suverenitou ho ztvárnil Michael Keaton, jenž po celé dvě hodiny téměř neopustí plátno. Zakladatel je drama o americkém snu, kde hlavní hrdina i hlavní padouch jsou jedna a tatáž osoba.

Kroce, kterého časopis Time zařadil mezi sto nejdůležitějších osob dvacátého století, tvůrci filmu neadorují ani nedémonizují, ale snaží se zobrazit různé aspekty jeho osobnosti.

Přesvědčivě zaznamenávají přerod vemlouvavého, ale neúspěšného prodejce mixérů ve vychloubačného a bezskrupulózního byznysmena, jenž se domnívá, že smlouvy jsou od toho, aby se porušovaly, a pro kterého podání ruky stvrzující obchodní dohodu má menší cenu než sezamové zrnko na žemli Big Macu.

Drama, jež je jistou obdobou filmů typu Až na krev či The Social Network, ale není jen studií svým způsobem výjimečného jedince bez sebemenších zábran, který mimořádného úspěchu dosáhl díky své pracovitosti, vytrvalosti, ale také aroganci, bezohlednosti a značné dávce štěstí.

Snímek se zamýšlí rovněž nad neslučitelností velkých ideálů s velkým byznysem. Zosobněním této nekompatibility jsou bratři McDonaldové − výtečně je ztvárnili Nick Offerman a John Carroll Lynch −, kteří novátorskou firmu založili, Kroc je z ní ale nakonec vyšachoval.

McDonald's je pro někoho symbolem amerického obchodního úspěchu, pro jiné ztělesněním uspěchaného a nezdravého životního stylu. Tvůrci snímku se soustřeďují výhradně na to první.

Především v úvodní části filmu až obdivně zdůrazňují převratnost přípravy jídla na principu efektivní průmyslové výrobní linky i skutečnost, že majitelé zpočátku přísně kontrolovali kvalitu masa, hranolků a mléčných koktejlů. Některé záběry, v nichž se jak z reklamy mladí a krásní lidé šťastně zakusují do hamburgerů, skoro působí dojmem, že se firmě McDonald's podařil největší product placement v historii americké kinematografie.

Negativním jevům spojeným se stravováním (nejen) v tomto řetězci se snímek vyhýbá. Což je značně problematické v době, kdy se na sociálních sítích diskutuje o vysokých nutričních hodnotách či o množství chemických látek a přísad, které každé sousto obsahuje. Film Zakladatel si tedy skoro až říká o to, aby byl promítán v dvojprogramu s provokativními snímky typu Fast Food Nation či dokumentem Super Size Me, které na fenomén rychlého občerstvení nahlížejí z opačných pozic.

Z obecného pohledu retrodrama Zakladatel pojednává o rozmachu amerického poválečného podnikatelského kapitalismu, což z něj v nastupující éře Donalda Trumpa činí film výsostně aktuální. Mnohým nespokojeným "zapomenutým" bílým mužům, jimž nový prezident slíbil, že vrátí Americe její velikost, se životní příběh Raye Kroce může zdát velmi podnětným.

Recenze Kamila Fily:

Snímek Zakladatel velmi dobře vypovídá o americkém kapitalismu v druhé polovině 20. století. Je to oslava ostrých loktů, tvrdí kritik Kamil Fila.
 

Právě se děje

Další zprávy