Recenze: Gosling versus česká policie. The Gray Man je nejlepší akční film Netflixu

Recenze: Gosling versus česká policie. The Gray Man je nejlepší akční film Netflixu
Ryan Gosling jako Sierra Six.
Vpravo je Chris Evans jako Lloyd Hansen.
Ryan Gosling jako Sierra Six.
Ryan Gosling coby Sierra Six a Chris Evans jako Lloyd Hansen.
Foto: Netflix
Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
24. 7. 2022 14:03
Sedí uprostřed cely a tváří se jako vždycky. Herec Ryan Gosling s výrazem hodného pejska dokáže divy. Z vězně se však během chvilky stává agent CIA. A bez ohledu na to, že v novém spektáklu Netflixu nazvaném The Gray Man už po pár desítkách minut likviduje centrum Prahy, stejně by mu za ten pohled člověk nejraději dal lízátko.

Jenže příslušníci pražské policie na tvář přední hollywoodské hvězdy nedají. A hrdina dosud nejdražšího snímku Netflixu, jehož rozpočet se pohybuje okolo 200 milionů dolarů neboli 4,8 miliardy korun, končí "v klepetech", připoutaný k lavičce před pražskou koncertní síní Rudolfinum.

Jaký je tedy snímek, o němž se ve světě mluví jako o dosud nejvážnějším pokusu Netflixu konkurovat velkým hollywoodským produkcím - a u nás jako o tom filmu, kde vybuchují pražské tramvaje a bourají se budovy na náměstí Republiky? The Gray Mana si předplatitelé videotéky mohou pustit od uplynulého pátku.

Jeho autoři, bratři Anthony a Joe Russoové, natočili nejtemnější a nejvelkolepější superhrdinské filmy od Marvelu: dva díly Captaina Americy a dvoje poslední Avengers, s nimiž bourali kasovní rekordy. Ani jejich novinka není komorní.

Akční špionážní krimi se prožene hned několika prostředími, od Bangkoku přes Ázerbájdžán až po evropské lokace. Cestou vybuchují nejen tramvaje, ale též ohňostroje a zápletka je jen další variací na ohraný příběh o agentovi, který se ocitl v nemilosti.

Tuctového tvrďáka, kterého nejprve vytáhli z vězení, aby ho po mnoha letech výcviku a misí zase chtěli kvůli složitému komplotu pohřbít, hraje Ryan Gosling osvěžujícím způsobem. Párátko v koutku úst, svět jako by mu nemohl ublížit. Přesto má o něj divák strach. A na obsazení stojí značná část atmosféry snímku, který je bezpochyby jedním z nejlepších žánrových počinů Netflixu.

Chris Evans se slizkým knírkem si sem odskočil z role správňáckého Captaina Americy, aby ztvárnil mimořádně odpudivého zlosyna se sadistickými sklony. Šarmantní Billy Bob Thornton v otcovské poloze polidšťuje řady agentů, kteří se jen chladnokrevně snaží zahlazovat stopy a udržovat své činy v anonymitě. A odzbrojující je v roli rukojmí i třináctiletá Julia Buttersová známá z Tenkrát v Hollywoodu.

Film The Gray Man je na Netflixu od 22. července. | Video: Netflix

Především však režisérská dvojice opět ukazuje, že umí budovat atmosféru. Ví, kdy ztišit akci, snímat ji z dálky a uprostřed výbuchů nechat promluvit ticho. Podobně vnášeli osudovost a smutek do Avengers, kde jako jedni z mála tvůrců superhrdinské zábavy našli způsob, jak dodat vážnost a tragičnost pokusům komiksových padouchů o zničení světa.

Tady jde o mnohem menší měřítko. Ale právě schopnost propůjčit v jádru stereotypním thrillerovým postavám tu správnou démoničnost a jindy zase dojemnost na pozadí probíhající zkázy je to, co zvedá The Gray Mana nad průměr. Ne nějak oslnivě vysoko, ostatně už v názvu tu průměrnost má: vypráví o chlápkovi, co má splynout s davem, být nenápadný, zůstat schovaný uprostřed šedi.

Snímek neoslňuje sofistikovaností akce či vyprávěním jako filmy o agentovi Jasonu Bourneovi. Na druhé straně ani nejde o přemrštěné požitkářství v duchu těch béčkovějších příběhů Jamese Bonda. Zdejší postavy nepobraly moc charakteristik, i to málo ale dovedou zužitkovat, aby nezůstaly jen prázdnými nádobami, což se přihodilo mnoha protagonistům dřívějších akčních děl Netflixu.

Český divák si navíc může užívat, jak tvůrci demolují tuzemskou metropoli. "Tohle je pravděpodobně největší selhání v dějinách tajných operací," zazní z úst operativců CIA, když v titulcích nejen místních médií stojí: Praha v plamenech. Ale The Gray Man není jen kuriozitka, při níž si lze všímat, která část Žižkova právě explodovala a kterak se tým speciálních jednotek SWAT žene kolem Staroměstské, aby svedl nerovný souboj s padouchy z prohnilé odnože nejznámější zahraniční tajné služby.

Akce občas trpí trochu zběsilým střihem, avšak zachraňují ji nápady. Třeba rozhodnutí upoutat protagonistu po větší část té nejvelkolepější akční sekvence k lavičce, zatímco kolem probíhá šílenství.

Ryan Gosling je po větší část nejvelkolepější akční sekvence připoutaný k lavičce.
Ryan Gosling je po větší část nejvelkolepější akční sekvence připoutaný k lavičce. | Foto: Netflix

The Gray Man je monstrózní film schovaný v trochu béčkovém kabátu, ale ta jeho ošuntělost a prvoplánovost mnohdy působí spíše příjemně. Navíc jak hrdinu, tak padoucha si na dlouho zapamatujete, což není samozřejmé.

Jejich závěrečný pěstní souboj uprostřed temnoty a uprostřed mělkých vod zahradní fontánky nakonec předčí megalomanskou akci předchozích dvou hodin. Najednou filmaři přesně a efektivně dávkují každý loket či úder zblízka. Přitom dávají prostor hercům, aby vyjadřovali emoce vyčerpaných postav.

Nejde o osud světa, přesto je to nezapomenutelný, dojemný moment. Každá rána bolí. Ale vedle patřičné porce kontaktní fyzické bitky autoři přesně trefují i příděl slz. Zkrátka žádný přelom v dějinách streamovacích válek, ale poctivá žánrová práce - s nepřekvapivým, ale o to uspokojivějším závěrem.

Film

The Gray Man
Režie: Anthony Russo a Joe Russo
Film je k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy