V komunistické šedi výlet do fantazie. Poklad na Stříbrném jezeře oslnil miliony lidí

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
12. 12. 2022 11:47
Přestože pokrevní bratrství uzavřeli až ve filmu z roku 1963, Vinnetou a Old Shatterhand na svých věrných koních přicválali do německých kin o rok dřív. Toto pondělí uplynulo 60 let od premiéry Pokladu na Stříbrném jezeře, prvního a pro mnohé nejoblíbenějšího snímku série podle románů Karla Maye o posledním náčelníkovi indiánského kmene Apačů na Divokém západě.
Herbert Lom jako Cornel Brinkley.
Herbert Lom jako Cornel Brinkley. | Foto: Rialto Film

Film versus román

Poklad na Stříbrném jezeře předznamenal, že ani další filmové mayovky nebudou příliš respektovat předlohu. Kniha obdobného názvu, v němčině prvně vydaná roku 1894, s adaptací nemá mnoho společného s výjimkou ústředního motivu.

Také v románu sice padouch Cornel Brinkley s bandou trampů prahnou po indiánském pokladu ukrytém kdesi na Stříbrném jezeře, náčelník kmene Apačů Vinnetou a jeho bílý bratr Old Shatterhand se však objevují až ve druhé části příběhu. Snaží se Brinkleymu překazit plány s pomocí dalších takzvaných westmanů Old Firehanda, Hobblea Franka a "tetky" Drollové. Ti ale ve filmu neúčinkují.

Scenárista Harald G. Petersson několikasetstránkovou prózu výrazně seškrtal, zredukoval postavy a vybrané dějové linky sladil s novými motivy. Do popředí tak vystupují farmářova dcera Ellen Pattersonová a její milý Fred Engel, kteří jsou na rozdíl od knihy dospělí. Jejich otcové vlastní dvě poloviny plánku s cestou k bájnému jezeru.

 

Právě se děje

Další zprávy