V komunistické šedi výlet do fantazie. Poklad na Stříbrném jezeře oslnil miliony lidí

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
12. 12. 2022 11:47
Přestože pokrevní bratrství uzavřeli až ve filmu z roku 1963, Vinnetou a Old Shatterhand na svých věrných koních přicválali do německých kin o rok dřív. Toto pondělí uplynulo 60 let od premiéry Pokladu na Stříbrném jezeře, prvního a pro mnohé nejoblíbenějšího snímku série podle románů Karla Maye o posledním náčelníkovi indiánského kmene Apačů na Divokém západě.
Lex Barker jako Old Shatterhand a Pierre Brice v roli Vinnetoua.
Lex Barker jako Old Shatterhand a Pierre Brice v roli Vinnetoua. | Foto: Rialto Film

Trochu jiná westernová hudba

Filmová dobrodružství Mayových hrdinů jsou nepředstavitelná bez symfonického soundtracku Martina Böttchera. Proslavila ho především chytlavá ústřední melodie z Pokladu na Stříbrném jezeře, která pronikla i do německých hitparád. Čeští fanoušci si kompozice mohli přehrávat na klavíru podle zde vydaného notového sborníku.

Böttcherova hudba se značně liší od partitur klasických amerických westernů. "Berlínský rodák napsal dodnes funkční středoevropskou muziku s hitovými melodiemi," říká Karel Jordán a upozorňuje, že každá důležitá postava má ve filmu vlastní téma. "Hudbě prospěla netradiční instrumentace, v níž se propojily sladkobolné smyčce i zlověstné žestě s elektrickou basovou kytarou, flétnou nebo pseudoindiánskými rytmickými figurami," popisuje.

Martin Böttcher byl autorem čistě instrumentální hudby k deseti mayovkám. Na zbývajících sedmi se podíleli jiní Němci a Italové.

 

Právě se děje

Další zprávy