V komunistické šedi výlet do fantazie. Poklad na Stříbrném jezeře oslnil miliony lidí

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
12. 12. 2022 11:47
Přestože pokrevní bratrství uzavřeli až ve filmu z roku 1963, Vinnetou a Old Shatterhand na svých věrných koních přicválali do německých kin o rok dřív. Toto pondělí uplynulo 60 let od premiéry Pokladu na Stříbrném jezeře, prvního a pro mnohé nejoblíbenějšího snímku série podle románů Karla Maye o posledním náčelníkovi indiánského kmene Apačů na Divokém západě.
Pierre Brice v roli Vinnetoua a Lex Barker jako Old Shatterhand.
Pierre Brice v roli Vinnetoua a Lex Barker jako Old Shatterhand. | Foto: Rialto Film

Hledá se Vinnetou

Do role zálesáka Old Shatterhanda producent Horst Wendlandt angažoval amerického herce Lexe Barkera, jehož proslavil pětidílný filmový cyklus o Tarzanovi.

Představitele Vinnetoua dlouho nemohl najít. Až když na festivalu v Berlíně spatřil Pierra Brice, měl jasno. Francouzský herec v biografii nazvané Vinnetou a já nicméně přiznává, že hrát indiána v německém westernu ho příliš nelákalo a do té doby o Karlu Mayovi neslyšel. Zlákala ho účast Lexe Barkera.

Ačkoli filmy Poklad na Stříbrném jezeře a následující Vinnetou z roku 1963 jsou jediné, kde má Old Shatterhand v několika scénách vousy, oba protagonisté vypadali jinak, než je popsal Karel May či namaloval český ilustrátor dobrodružných knih Zdeněk Burian. Většině diváků to ale nevadilo, snad s výjimkou prvorepublikových puristů. "Naše dětské oči Pierra Brice a Lexe Barkera nadšeně akceptovaly jako hrdiny, kteří typologicky odpovídali mnohem více modernějším 60. létům," vybavuje si znalec Mayova díla Karel Jordán.

 

Právě se děje

Další zprávy